FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lansirana sonda "Deep Impact"

WASHINGTON, 12. siječnja 2005. (Hina/AFP) - NASA je u srijedulansirala svemirsku letjelicu s koje će se za šest mjeseci odvojitisonda koja će udariti u jezgru komete kako bi se odredio sastav ibolje upoznala nebeska tijela.
WASHINGTON, 12. siječnja 2005. (Hina/AFP) - NASA je u srijedu lansirala svemirsku letjelicu s koje će se za šest mjeseci odvojiti sonda koja će udariti u jezgru komete kako bi se odredio sastav i bolje upoznala nebeska tijela.

Raketa Delta II koja nosi letjelicu "Deep Impact" poletjela je u 13,47 po lokalnom vremenu iz Cape Canaverala, objavila je NASA.

"Deep Impact" će biti izbačen na putanju kometa Tempel 1 s kojim će se sastati 4. srpnja, kada će se nalaziti na oko 132 milijuna kilometara od Zemlje.

Kamera koja se nalazi na sondi prenosit će snimke do posljednjeg trenutka prije udara u površinu Tempela 1. "To je kao da komarac udari u zrakoplov 767, tako da neće značajno promijeniti orbitu komete koja ne predstavlja nikakvu opasnost za Zemlju", precizirao je Don Yeomans, znanastvenik te misije.

Prema podacima odgovornih za tu misiju koja stoji 267 milijuna dolara, udar će stvoriti krater veličine nogometnog stadiona u jezgri tog kometa sačinjenog od leda i stijena, koji je širok oko 6 kilometara.

Kamere i drugi mjerni instrumenti, koji se nalaze na "Deep Impactu" pratiti će i analizirati udar, dok će se svemirskim teleskopima Hubble, Chandra i Spitzer promatrati udar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙