FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luksemburg od subote predsjedava EU

BRUXELLES, 30. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Luksemburgu, koji od subotepreuzima predsjedavanje Europskom unijom, važna će zadaća - uzzaključivanje teških pregovora u vezi s proračunom od 2007. do 2013. -biti obnova transatlantskih veza, poglavito tijekom posjeta američkogpredsjednika Georgea Busha 22. veljače.
BRUXELLES, 30. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Luksemburgu, koji od subote preuzima predsjedavanje Europskom unijom, važna će zadaća - uz zaključivanje teških pregovora u vezi s proračunom od 2007. do 2013. - biti obnova transatlantskih veza, poglavito tijekom posjeta američkog predsjednika Georgea Busha 22. veljače.

Predsjedavajući EU, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, nada se da će se na sljedećem summitu EU u ožujku, posvećenom konkurentnosti europske ekonomije, postići sporazum o reformi pakta o stabilnosti, a razgovarati će se i o strategiji održivog razvoja.

Najvažniji događaj šestomjesečnoga luksemburškog predsjedavanja, jedanaestog za tu zemlju, bit će bez sumnje posjet američkog predsjednika 22. veljače koji bi se trebao susresti s čelnicima EU. Taj posjet bit će prigoda da Europljani provjere ima li američki predsjednik volje tijekom svog drugog mandata s njima snažnije surađivati, kao što je rekao početkom prosinca u svom pismu predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

Obnova mirovnog procesa na Bliskom istoku nakon palestinskih izbora 9. siječnja, budućnost Iraka nakon izbora 30. siječnja i iransko nuklearno pitanje bit će također teme tijekom njegova posjeta.

Unatoč želji za približavanjem dvije strane Atlantika, postoje i dalje prepreke koje stoje na tom putu, počevši od želje Europljana da ukinu embargo na oružje Kini čemu se SAD protivi.

Dvadesetpetorica će u travnju potpisati sporazum o pristupanju s Bugarskom i Rumunjskom koje bi trebale u EU ući 2007., a 17. ožujka trebala bi otvoriti pregovore s Hrvatskom.

Tijekom godine Turska i EU, iako će ta tema možda već ući u drugih šest mjeseci predsjedavanja EU-om koje preuzima Velika Britanija, trebale bi naći diplomatsko rješenje ciparskog problema, prije planiranog otvaranja pregovora 3. listopada. Na bruxelleskom summitu u prosincu 2004. Turska nije željela dati puno priznanje Cipru ali se obvezala da će to učiniti prije listopada.

Ishod prosinačkih ukrajinskih izbora i turski pregovori o pristupu mogli bi obnoviti raspravu o konačnim granicama EU.

Zemlje članice izjašnjavat će se i o europskom ustavu - prva će to učiniti Španjolska 20. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙