FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan: Samo 120 kardinala za konklavu

RIM, 11. siječnja 2005. (Hina) - Smrću belgijskog kardinala Jana PeteraSchottea, o čemu je u utorak javio Ured za tisak Svete Stolice, brojkardinala s manje od 80 godina, koji bi mogli birati i biti izabraniza Papu, sada iznosi 120, točno onoliko koliko ih i treba biti nakonklavi.
RIM, 11. siječnja 2005. (Hina) - Smrću belgijskog kardinala Jana Petera Schottea, o čemu je u utorak javio Ured za tisak Svete Stolice, broj kardinala s manje od 80 godina, koji bi mogli birati i biti izabrani za Papu, sada iznosi 120, točno onoliko koliko ih i treba biti na konklavi.

Kardinal Schotte, koji je umro u ponedjeljak u rimskoj bolnici i koji je 20 godina bio tajnikom sinode biskupa, dužnost koju sada obavlja hrvatski nadbiskup Nikola Eterović, imao je 76 godina.

Starijih od 80 godina ima 64 kardinala tako da u kardinalskom zboru ima ukupno 184 kardinala. No, već 1. ožujka ove godine, kada će svoj 80. rođendan obilježiti angolski kardinal Alexandre do Nascimento, broj kardinala za konklavu bit će manji od predviđenih 120. U ovoj godini još pet kardinala napunit će 80 godina života, dok će sljedeće godine tu dob imati čak 10 kardinala.

Na sprovodu kardinalu Schotteu, u petak u Bazilici svetog Petra, govorit će papa Ivan Pavao II., objavljeno je u utorak u Vatikanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙