FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mitropolit Jovan predvodio liturgiju u hramu Svetog Preobraženja

ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Svetu arhijerejsku liturgiju upetak je u prigodi pravoslavnog Božića u zagrebačkom hramu SvetogPreobraženja predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijeleItalije Jovan Pavlović.
ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Svetu arhijerejsku liturgiju u petak je u prigodi pravoslavnog Božića u zagrebačkom hramu Svetog Preobraženja predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović.

Nakon dvosatne liturgije arhijerejski protonamjesnik Milenko Popović, u ime Srpske pravoslavene općine u Zagrebu, vjernicima je pročitao tradicionalnu poslanicu koju svakog Božića upućuje poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle.

U poruci patrijarh poziva "duhovnu braću" u dijaspori, ali i u domovini, koji žive u mješovitim sredinama da prema svima pokažu, ne samo razumijevanje, već i ljubav.

Pozivajući na mudrost i ljubav najodgovornije u svoj zemlji, patrijarh kaže da ne traže "carska prava", već samo da se istina ne proglašava za laž, niti laž za istinu, nemoral za moral. Pavle u poslanici potiče "duhovne kćeri" da rađaju djecu, a ne da ih "nerođene u utrobi ubijaju izgovarajući se planiranjem obitelji".

Vodstvo Srpske pravoslavne općine u Zagrebu na čelu s mitropolitom Jovanom svim vjernicima, koji slave Božić po julijanskom kalendaru čestitalo je Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božji-Hristos se rodi".

U subotu se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi slavi Sabor presvete Bogorodice, a 9. siječnja Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan.

Vjernici koji po julijanskom kalendaru slave Božić okupili su se u petak i u hramovima diljem Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙