FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tsunami otkriva svijetlu i tamnu stranu ljudske prirode

ZAGREB, 6. siječnja 2005. (Hina) - U desetak dana nakon najvećesvjetske kataklizme novijeg datuma, ljudska je priroda pokazala svojenajsvjetlije i najmračnije lice, s jedne strane nesebično pomažućiugroženima, s druge zlorabeći tuđu nesreću radi vlastita probitka.
ZAGREB, 6. siječnja 2005. (Hina) - U desetak dana nakon najveće svjetske kataklizme novijeg datuma, ljudska je priroda pokazala svoje najsvjetlije i najmračnije lice, s jedne strane nesebično pomažući ugroženima, s druge zlorabeći tuđu nesreću radi vlastita probitka.

Spasilačke ekipe sa svih strana svijeta pohrlile su na jugoistok Azije pogođen 26. prosinca tsunamijem kako bi pomogle identificirati žrtve, liječiti preživjele, osigurati im hranu i vodu, pružiti psihološku pomoć.

Istodobno, na poprištu goleme ljudske tragedije s dosad 150.000 mrtvih, loveći u mutežu sveopćeg kaosa neki su bezobzirno smišljali najnevjerojatnije načine kako bi ostvarili materijalnu korist ili utažili nastrane sklonosti silujući djecu i žene, odnosno sakateći mrtva tijela.

"Primili smo informacije o silovanjima, kolektivnim silovanjima, napadima na žene i djevojčice tijekom spasilačkih operacija koje nisu bili nadzirane ili u mjestima privremenih nastambi za stradale", kazala je u Šri Lanki predstavnica organizacije za zaštitu ljudskih prava Women and Media Collective.

Osim već oglašenog nestanka 12-godišnjeg Šveđanina Kristiana Walkera, otetog iz bolnice u Tajlandu i upozorenja da bi djeca bez zaštite mogla postati plijen pedofila, ugrožen je i golem broj siročadi za čije se skrbništvo javlja znatan broj potencijalnih udomitelja i navodne rodbine.

"Očito ta siročad predstavlja nešto za rodbinu pa i druge ljude, jer je vlada najavila financijsku pomoć za skrbnike", rekao je S. Vidyaakar iz dobrotvorne udruge u indijskome Madrasu.

UN je primio izvješća o ljudima koji se lažno predstavljaju kao udomitelji upozorivši da se djeca brodovima iz Indonezije šalju u Maleziju na prodaju o čemu svjedoči oglasna poruka "tri stotine siročadi u dobi od tri do deset godina iz Aceha za usvajanje. Svi papiri bit će sređeni. Besplatno. Molim navedite dob i spol željenog djeteta".

Pljačke, krađe, prodaja mrtvih tijela nisu rijetkost pa u Šri Lanki mediji javljaju da su neka tijela ukradena iz bolnice da bi bila prodana rodbini. Drugima su rezane uši ili prsti jer su se kradljivci željeli domoći nakita.

U Istočnom Timoru koji je mimoišla katastrofa, dosjetljivi su dojavljivali o navodnom udaru tsunamija i zatim temeljito "počistili" domove koje su napustili prestrašeni stanovnici.

No koristoljublje se nije ograničilo samo na Aziju. U čitavu svijetu ljudi dobre volje marljivo prikupljaju novce za ugrožene, a lopovi pokušavaju novac skrenuti na vlastite račune (primjerice lažnim elektronskim porukama u Hong Kongu). Relativno lako profitirao je neznanac u Britaniji iznijevši iz crkve kutiju s milodarima za stradale.

U istoj se zemlji morbidni "šaljivac" zabavljao potvrđujući na internetu ljudima smrt njihovih bližnjih nestalih u Aziji, k tomu s potpisom britanske vlade. Taj otac dvoje djece nije se znao ugledati na mlađe i moralnije, poput talijanskoga dječaka koji je svoju zabavnu web stranicu prenamijenio za razmjenu podataka o stradalima.

O velikodušnosti slavnih govore primjeri svjetskog prvaka formule 1 Michaela Schumachera koji je darovao 10 milijuna eura za stradale, glumice Sandre Bullock (milijun dolara), Michaela Della, osnivača Dell Computersa (2 milijuna).

Kad je o državama riječ, Australija vodi s obećanih 760 milijuna dolara, slijede je Njemačka s 500 milijuna eura, Japan s 500 milijuna dolara i SAD-a s 350 milijuna dolara, a Europska unija obećala je 436 milijuna eura.

Nakon kritika zbog spore reakcije i američki predsjednik George W. Bush pozvao je na velikodušnost uz pomoć bivših kolega, svoga oca Busha starijeg, te prethodnika Billa Clintona.

Američki Crveni križ prikupio je 79,2 milijuna dolara, a novac u toj zemlji prikupljaju rockeri i surferi, a u Aziji bogate tvrtke, sportaši, umjetnici, zvijezde Bollywooda (indijska filmska industrija).

Najvelikodušniji pojedinačni dar najavio je u srijedu indijski guru Mata Amrtianandamayi Devi obećavši 23 milijuna dolara.

Na Tajlandu je kralj Ghumibol Adulyadej, kojemu je tsunami usmrtio unuka surfera, napisao ček na 770.000 dolara.

Igrajući tenis sestre Venus i Serena Williams i Ruskinja Maria Sharapova prikupile su 64.000 dolara, u Kini su olimpijski šampioni Liu Xiang i Luo Yuejuan prikupili 51.000 dolara. Japanski proizvođač automobila Toyota darovao je milijun, a Hutchison Whampoa iz Hong Konga 3,1 milijun dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙