FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak 2005. s najvišim cijenama europskih dionica u zadnjih 30 mjeseci

PARIZ, 3. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske burze u ponedjeljaksu obilježile prvi dan trgovanja u 2005. rastom cijena dionica nanajviše razine u zadnjih 30 mjeseci, potpomognute europskimizvoznicima čije su dionice ojačale pod utjecajem naglog jačanjadolara.
PARIZ, 3. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske burze u ponedjeljak su obilježile prvi dan trgovanja u 2005. rastom cijena dionica na najviše razine u zadnjih 30 mjeseci, potpomognute europskim izvoznicima čije su dionice ojačale pod utjecajem naglog jačanja dolara.

Londonska burza nije radila zbog novogodišnjih blagdana. Frankfurska burza zabilježila je do podneva skok indeksa DAX za jedan posto, na 4.298 bodova.

Po dobitcima se posebno isticao francuski proizvođač skijaške opreme Skis Rossignol, čije su dionice skočile 11,6 posto, nakon što je francuski list Les Echoes objavio kako tvrtka Quiksilver razmatra kupovinu tog francuskog proizvođača sportske odjeće i opreme.

Dobile su na vrijednosti i dionice najvećeg svjetskog proizvođača piva InBev, oko jedan posto, nakon što je objavljeno da je dogovorio kupnju udjela Alfa-Eco-a u SUN Interbrewu, u sporazumu koji InBev-u osigurava gotovo potpunu kontrolu nad ruskim proizvođačem piva.

Obujam trgovine dionicama je slab zbog zatvorene Londonske burze, a ulagači čekaju najnovije podatke o blagdanskoj prodaji kompanija i američko izvješće s tržišta rada kako bi procijenili zdravlje gospodarstva.

Ulagači izražavaju nadu da će 2005. donijeti nove dobitke na europskim tržištima, čije su blue-chip dionice 2004. završile s dobitcima drugu godinu zaredom. Stratezi ipak upozoravaju da bi zbog smirivanja rasta globalnog gospodarstva i pada tečaja dolara prinosi mogli ostati skromni.

Euro je naglo oslabio prema dolaru, a dealeri pojašnjavaju da malen obujam trgovanja pojačava oscilacije na valutnim tržištima, napominjući da na tržištu nema nikakvih vijesti koje bi poduprle jačanje američke valute. Dobrom raspoloženju pridonosi i pad cijena nafte, koji umanjuje strahove ulagača od umanjivanja dobiti kompanija uslijed visokih cijena energenata.

Ni Tokijska burza u ponedjeljak nije radila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙