FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: Do 11 sati glasovalo manje od 15 posto birača (šira verzija)

ZAGREB,2. siječnja(Hina) - Manje od 15 posto (14,72), odnosno oko polamilijuna hrvatskih birača, izišlo je danas do 11 sati na izbore zapredsjednika države, a izbori protječu bez incidenata, izvjestio jenovinare predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) IvicaCrnić.
ZAGREB,2. siječnja(Hina) - Manje od 15 posto (14,72), odnosno oko pola milijuna hrvatskih birača, izišlo je danas do 11 sati na izbore za predsjednika države, a izbori protječu bez incidenata, izvjestio je novinare predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.

Današnji odaziv bitno je manji u odnosu na predsjedničke izbore iz 2000., kada je do 11 sati glasovalo oko 22, 5 posto birača.

Podatke o odazivu birača s birališta do 11 sati dostavilo je 84 posto birališta, odnosno njih 5.513, od 6.557, koliko ih je jutros u 7 sati otvoreno u Hrvatskoj.

Najviše birača izišlo je u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji - više od 17 posto, a najmanje - 9, 54 posto u Koprivničko-križevačkoj.

U Zagrebu se do 11 sati odazvalo 16, 32 posto birača.

Predsjednik DIP-a opetovano je pozvao birače da iziđu na birališta i glasuju po svom uvjerenju.

U Hrvatskoj oko četiri milijuna birača ima pravo birati koji će od 13 kandidata biti predsjednik države, a to pravo ima i oko 400 tisuća hrvatskih državljana u inozemstvu.

Neki od njih, konkretno birači na Novom Zelandu, u Australiji, Japanu, Kini, Maleziji već su, zbog vremenska razlike, obavili svoju građansku dužnost, a birališta su u tim zemljama zatvorena, izvjestio je Branko Hrvatin.

U Australiji, Japanu i Novom Zelandu glasovalo je 44,5 posto, odnosno 2.034 birača od 4. 541 koliko ih je bilo upisano u popise.

U 13 sati, odnosno 15 sati po hrvatskom vremenu, otvorit će se birališta u Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Predsjednik DIP-a naglasio je kako predsjednički izbori protječu bez incidenata.

Jedan manji zabilježen je u Puli, gdje su dvije nepoznate osobe otuđile hrvatsku zastavu s biračkog mjesta broj 28.

U Zagrebu je, pak, bilo nesporazuma između građana i osoba iz agencija (za istraživanje javnog mišljenja) koje su ih anketirale dok su izlazili sa birališta, navode u DIP-u.

Crnić je obavijestio građane da se, ako žele, mogu odazvati tim anketama ili ih, ako ne žele, mogu odbiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙