FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janukovič daje ostavku, Juščenko slavio na glavnom trgu

KIJEV, 1. siječnja 2005. (Hina) - Viktor Janukovič izjavio je u petakda podnosi ostavku na dužnost ukrajinskog premijera, ali je odbiopriznati poraz na predsjedničkim izborima, dok je na glavnom kijevskomtrgu gomila ljudi čekala dolazak Nove godine slaveći pobjedu liberalaViktora Juščenka.

Janukovič osporava pobjedu svog protivnika na izborima i pravnim putem pokušava pobiti rezultate izbora.

Međutim, u svom novogodišnjem obraćanju priznao je da njegove žalbe uložene Središnjem izbornom povjerenstvu i Vrhovnom sudu gotovo da nemaju izgleda.

"S obzirom na to, ostanak na dužnosti premijera nema smisla. Politička uloga Janukovičeve vlade kao faktora stabilnosti u prošloj godini je gotovo iscrpljena", kazao je. "Donio sam službenu odluku da podnesem ostavku".

Juščenko je poželio okupljenima na Trgu nezavisnosti, kojih je bilo više od 200.000, kao i svim Ukrajincima sve najbolje u Novoj godini.

"Poželio bih dobrobit i sreću svakom ukrajinskom kućanstvu, da svaki Ukrajinac može ponosno reći da je Ukrajinac, ponosan da živi na ukrajinskoj zemlji", rekao je on držeći čašu šampanjca u ruci.

Prema njegovom mišljenju, naporan rad bi mogao dovesti do poboljšanja u zemlji u roku od godinu dana.

"Zasučite rukave i vidjet ćete da će to biti drukčija zemlja za samo godinu dana", rekao je Juščenko. "Zahvaljujući vama, već živimo u drukčijoj zemlji".

Odlazeći ukrajinski predsjednik Leonid Kučma pozvao je Ukrajince u svom novogodišnjem obraćanju da "prihvate demokratski izbor" i da podrže novog predsjednika.

"Cijela Ukrajina - svaka regija, svaki građanin - mora prihvatiti ovaj demokratski izbor kao svoj vlastiti. Ovom će čovjeku trebati vaša potpora", rekao je Kučma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙