FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UMIJEĆE ŽIVLJENJA NA FRANCUSKI NAČIN PRIVLAČI STRANE TURISTE

PARIZ, 27. kolovoza (Hina/AFP) - Tradicionalna slika Francuske, gastronomskog raja, dobrih vina i mode, privlači više no ikad strane posjetitelje, naročito Japance i Amerikance, od kojih neki ne oklijevaju skupo platiti poduku o umijeću življenja 'a la francaise'.
PARIZ, 27. kolovoza (Hina/AFP) - Tradicionalna slika Francuske, gastronomskog raja, dobrih vina i mode, privlači više no ikad strane posjetitelje, naročito Japance i Amerikance, od kojih neki ne oklijevaju skupo platiti poduku o umijeću življenja 'a la francaise'. #L# U filmu "Sabrina" redatelja Billya Wildera iz 1954. godine, Audrey Hepburn glumila je mladu Pepeljugu koja otkriva dobre običaje pariškog života i uči francusku kulinarsku vještinu u školi "Cordon Bleu". Četiri desetljeća kasnije u Parizu, znanja željna gomila mladih Japanki prati, u dvorani za demonstracije, kretnje velikog šefa kuhinje koji sprema kolač s malinama. "Volim francusku kulturu i vrlo je romantično praviti kolače u Parizu", objašnjava Eiko, jedna od učenica. Iako je poduka namijenjena prvenstveno budućim profesionalcima, ta ustanova ne zanemaruje ni turistički orijentiranu klijentelu koju zanima kratka poduka u jednodnevnim atelierima o guščjoj jetri, sufleu, umacima ili čokoladi. "Turisti koji dolaze nakratko u Pariz nemaju vremena steći uvid u umijeće življenja na francuski način", smatra Irene Adamian koja nudi otkrivanje bar nekih tajni. "Bivša modna kreatorica" i "prava Parižanka" osnovala je tvrtku koja organizira vođene posjete s dobrim adresama u glavnom gradu (ugledne trgovine i antikvari). Njezina formula "French for a day" počinje na tržnici, nastavlja se posjetom pekaru ili proizvođaču sira, nastavlja se kulinarskom dvosatnom podukom u gastronomskom restaurantu. Nakon ručka, poslijepodne je posvećeno trgovinama na lijevoj obali Sene a završava u salonu u čaj. Autorica brojnih kuharica, Amerikanka Ann Willlan provodi pola godine u "povijesnom" dvorcu u Burgundiji gdje ugošćuje petnaestak probranih gastronoma. Gosti (75 posto Amerikanci) pohađaju praktičnu nastavu iz francuske kuhinje i profinjuju svoje nepce u vinogradima i za dobrim trpezama tog područja. Bernard Sabbah, vlasnik triju putničkih agencija u području Bordeauxa, nudi organizirana putovanja za gurmane - četrdeset osam sati sa stankama u dvorcima Medoc i Saint-Emilion. Ključ puta predstavlja degustacija naslijepo s vinom "uljezom" koji treba otkriti. Jedno ili dvosatni tečajevi vinarstva, popraćeni degustacijama, brojni su u francuskim vinogradarskim područjima. U Burgundiji vinogradari su čak odlučili osnovati u Beauneu školu vina, nudeći stručno osposobljavanje i seminare-degustacije od tri do pet dana, koliko je potrebno "da se shvati i zavoli sve što čini dušu vina tog područja", obećava škola. Gastronomski i vinski tečajevi namijenjeni su "bogatom" sloju, "spremnom platiti cijenu za autentični ugođaj", ističe Christian Mantei, direktor marketinga pri Maison de la France, tijela zaduženog za promoviranje Francuske kao odredišta u inozemstvu. "Ta formula, naglašava on, privlači posebice udaljenu klijentelu" (Amerikance, Kanađane, Južnoafrikance, Japance i Koreance). Interes je slabiji kod Europljana, osim Danaca, ljubitelja poduke, privučenih umijećem življena na francuski način, i Britanaca, zainteresiranih za poduku iz vinarstva. (Hina) bnš bnš 271207 MET aug 96

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙