ZAGREB, 8. ožujka (Hina) - U sklopu Udruženja hotelijera i ugostitelja, koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), osnovana je danas Grupacija ugostitelja, a za prvog predsjednika izabran je Drago Vukušić iz zagrebačkog
restauranta Kluba kulturnih radnika Hrvatske.
ZAGREB, 8. ožujka (Hina) - U sklopu Udruženja hotelijera i
ugostitelja, koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK),
osnovana je danas Grupacija ugostitelja, a za prvog predsjednika
izabran je Drago Vukušić iz zagrebačkog restauranta Kluba kulturnih
radnika Hrvatske. #L#
Članovi Grupacije raspravljali su o gospodarskoj problematici
hrvatskih ugostitelja, istaknuvši teškoće u poslovanju, njegovanje
nacionalne hrvatske kuhinje po regijama i uvođenje posebne ponude u
restaurante, primjerice vegetarijanske, dijetalne i zdrave hrane, kako
bi se obogatila ugostiteljska ponuda.
Istaknuvši da treba uvesti sustavnu izobrazbu osoblja u redovitu
školstvu i doškolovanju, priređivati natjecanja i izmjenjivati
ugostiteljska iskustva pojedinih regija, upozorili su da nedostaje
osoblja, a na brojne pozive poslane Zavodu za zapošljavanje ne javlja
se gotovo nitko.
Uz ostalo je upozoreno da su ugostiteljske cijene više od europskih,
da su privatni ugostitelji bili zakinuti i u pretvorbi u kojoj nisu
mogli sudjelovati iako su Fondu razvoja društvenog sektora plaćali
doprinose, a jedan od problema, istaknuli su ugostitelji, jest i to
što samo oni, u cjelokupnoj uslužnoj djelatnosti, moraju tjedan dana
prije primjene ovjeroviti cjenik.
Ujedno je izrečeno i nekoliko primjedaba na pojedine zakonske i
podzakonske pravilnike i općinske uredbe, kao što je ugostiteljsko
radno vrijeme, koje je, kako se čulo, u neskladu s razvojem turizma.
(Hina) bma dd
081723 MET mar 96