WASHINGTON, 5. ožujka (Hina/AP) - Američki znanstvenici otkrili su da ječam, koji se koristi za proizvodnju piva, sadrži komponentu koja smanjuje holesterol, objavio je u utorak američki časopis za istraživanja u poljoprivredi
USDA.
HOLESTEROL
WASHINGTON, 5. ožujka (Hina/AP) - Američki znanstvenici otkrili su da
ječam, koji se koristi za proizvodnju piva, sadrži komponentu koja
smanjuje holesterol, objavio je u utorak američki časopis za
istraživanja u poljoprivredi USDA. #L#
Istraživači Odjela za žitarice američkog ministarstva za
poljoprivredu otkrili su da ječam kao i zob sadrži tvar zvanu beta
gluken, koja se uklanja u proizvodnji piva, ali koja zato smanjuje
nivo holesterola u krvi.
Većina uroda ječma u SAD-u, čak 40 posto koristi se za proizvodnju
piva, dok se ostatak koristi za prehranu životinja. Stoga su američki
znanstvenici pronašli i poseban način proizvodnje ječmenog brašna,
bogatog beta glukenima namijenjenog ljudskoj ishrani.
"Način proizvodnje ječmenog brašna je vrlo jeftin i ako se
komercijalizira uživaoci zdrave hrane peći će više kolača i kruha od
ječma", piše USAD.
(Hina) bz mm
052010 MET mar 96