ZAGREB, 26. siječnja (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) danas je utemeljena strukovna grupacija "Eko-hrana", u kojoj će djelovati znanstvenici s područja poljoprivrede, veterinarstva i prehrambene tehnologije, predstavnici
udruga koje promiču ekološku poljoprivredu i okupljaju proizvođače ekološke hrane, pojedinačni proizvođači te hrane i stručnjaci HGK. Za predsjednika "Eko-hrane" izabran je prof. dr. Ferdo Bašić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.
ZAGREB, 26. siječnja (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK)
danas je utemeljena strukovna grupacija "Eko-hrana", u kojoj će
djelovati znanstvenici s područja poljoprivrede, veterinarstva i
prehrambene tehnologije, predstavnici udruga koje promiču ekološku
poljoprivredu i okupljaju proizvođače ekološke hrane, pojedinačni
proizvođači te hrane i stručnjaci HGK. Za predsjednika "Eko-hrane"
izabran je prof. dr. Ferdo Bašić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.
#L#
Tom je prigodom istaknuto da je za razliku od drugih europskih
zemalja, u kojima se velika važnost pripisuje proizvodnji i utjecaju
ekološke hrane na čovjekovo zdravlje, u Hrvatskoj proizvodnja takve
hrane tek u začecima. Kako bi potaknuli poljoprivrednu proizvodnju
čiste hrane, stručnjaci će nastojati okupiti sve proizvođače i
sposobne ljude koji su se već ogledali u takvoj proizvodnji jer svojim
zemljopisnim i prirodnim obilježjima Hrvatska ima sve preduvjete za
razvoj te djelatnosti.
U programu rada se ističe da treba osnovati stručnu službu za
ekološku poljoprivredu, za koju bi Ministarstvo poljoprivrede i
šumarstva imenovalo savjetnika. Također je predloženo da se tiska
publikacija, u kojoj će biti objašnjeni razlozi i uloga proizvodnje
ekološke hrane te njezina zastupljenost u drugim eurpskim zemljama.
Najavljena su i specijalizirana savjetovanja, poticanje
znanstveno-istraživačkog rada i osobito medijska promičba ekološke
hrane.
Proizvodnju te hrane, po mišljenju članova Grupacije, trebalo
bi podupirati i poticati zajmovima, poreznom politikom i državnim
subvencijama. Stručnjaci su poglavito istaknuli važnost te djelatnosti
za razvoj turizma u Hrvatskoj, te povezivanja turističkih i
ugostiteljskih djelatnika s proizvođačima ekološke hrane otvaranjem
specijaliziranih restorana.
(Hina) bma mć
261604 MET jan 96