FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK: UTEMELJENA GRUPACIJA "EKO-HRANA"

ZAGREB, 26. siječnja (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) danas je utemeljena strukovna grupacija "Eko-hrana", u kojoj će djelovati znanstvenici s područja poljoprivrede, veterinarstva i prehrambene tehnologije, predstavnici udruga koje promiču ekološku poljoprivredu i okupljaju proizvođače ekološke hrane, pojedinačni proizvođači te hrane i stručnjaci HGK. Za predsjednika "Eko-hrane" izabran je prof. dr. Ferdo Bašić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.
ZAGREB, 26. siječnja (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) danas je utemeljena strukovna grupacija "Eko-hrana", u kojoj će djelovati znanstvenici s područja poljoprivrede, veterinarstva i prehrambene tehnologije, predstavnici udruga koje promiču ekološku poljoprivredu i okupljaju proizvođače ekološke hrane, pojedinačni proizvođači te hrane i stručnjaci HGK. Za predsjednika "Eko-hrane" izabran je prof. dr. Ferdo Bašić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. #L# Tom je prigodom istaknuto da je za razliku od drugih europskih zemalja, u kojima se velika važnost pripisuje proizvodnji i utjecaju ekološke hrane na čovjekovo zdravlje, u Hrvatskoj proizvodnja takve hrane tek u začecima. Kako bi potaknuli poljoprivrednu proizvodnju čiste hrane, stručnjaci će nastojati okupiti sve proizvođače i sposobne ljude koji su se već ogledali u takvoj proizvodnji jer svojim zemljopisnim i prirodnim obilježjima Hrvatska ima sve preduvjete za razvoj te djelatnosti. U programu rada se ističe da treba osnovati stručnu službu za ekološku poljoprivredu, za koju bi Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva imenovalo savjetnika. Također je predloženo da se tiska publikacija, u kojoj će biti objašnjeni razlozi i uloga proizvodnje ekološke hrane te njezina zastupljenost u drugim eurpskim zemljama. Najavljena su i specijalizirana savjetovanja, poticanje znanstveno-istraživačkog rada i osobito medijska promičba ekološke hrane. Proizvodnju te hrane, po mišljenju članova Grupacije, trebalo bi podupirati i poticati zajmovima, poreznom politikom i državnim subvencijama. Stručnjaci su poglavito istaknuli važnost te djelatnosti za razvoj turizma u Hrvatskoj, te povezivanja turističkih i ugostiteljskih djelatnika s proizvođačima ekološke hrane otvaranjem specijaliziranih restorana. (Hina) bma mć 261604 MET jan 96

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙