FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROIZVOĐAČI: KRUH POSKUPIO ČETIRI DO SEDAM POSTO

ZAGREB, 1. prosinca (Hina) - U zagrebačkim trgovinama od danas su kruh i pecivo skuplji prosječno za četiri do sedam posto. Tako se, po podacima Službe marketinga "Konzuma", sendvič polubijeli (0,70 kg) danas umjesto dosadašnjih 3,98 kuna prodaje po 4,39 kuna, bijeli sendvič (0,60 kg) umjesto 5,34 kuna stoji 5,55 kuna, a kalnički (1,20 kg) s 9,13 kuna poskupio je na 9,34 kuna. U "Konzumu", te "Dioni", poskupljenje kruha objašnjavaju povećanjem dobavljačkih cijena, uz napomenu da nisu podignule trgovačku maržu. Proizvođačke cijene kruha, po podacima trgovačkih kuća, povećali su zagrebačka "Klara", križevački "Mlinar", karlovački "Žitoproizvod", te dugoselski "Mipel".
ZAGREB, 1. prosinca (Hina) - U zagrebačkim trgovinama od danas su kruh i pecivo skuplji prosječno za četiri do sedam posto. Tako se, po podacima Službe marketinga "Konzuma", sendvič polubijeli (0,70 kg) danas umjesto dosadašnjih 3,98 kuna prodaje po 4,39 kuna, bijeli sendvič (0,60 kg) umjesto 5,34 kuna stoji 5,55 kuna, a kalnički (1,20 kg) s 9,13 kuna poskupio je na 9,34 kuna. U "Konzumu", te "Dioni", poskupljenje kruha objašnjavaju povećanjem dobavljačkih cijena, uz napomenu da nisu podignule trgovačku maržu. Proizvođačke cijene kruha, po podacima trgovačkih kuća, povećali su zagrebačka "Klara", križevački "Mlinar", karlovački "Žitoproizvod", te dugoselski "Mipel". #L# Zagrebačke pekarne "Klara" prosječno su povećale proizvođačku cijenu kruha za četiri do 5,1 posto i to zbog povećanja cijena energenata, izjavio je direktor sektora marketinga "Klare" Damir Maletić. Tako su u "Klari" proizvođačke cijene sendviča polubijelog (0,70 kg) i bijelog (0,70 kg) povećane sa 3,90 kuna na 4,10 kuna, alpskog (1,00 kg) sa 6,80 na 7,10 kuna, samoborski (0,80 kg) je s jučerašnjih 4,50 kuna poskupio na 4,70, miješani kruh (0,70 kg) poskupio je za 20 lipa i stoji 5,20 kuna. Maletić tvrdi da su cijene kruha bili prisiljeni korigirati, jer bi inače poslovali s gubitkom, obzirom kako se nisu ostvarile njihova očekivanja o pojeftinjenju brašna. Komentirajući najave da će kruh dodatno poskupiti od 1. siječnja uvođenjem PDV, Maletić je kazao da proizvođačka cijena kruha neće porasti, ali su oni obvezni obračunati PDV kao što im nalaže Zakon o PDV-u. Stoga očekuje da će obračunavanje PDV-a dovesti do povećanje cijena kruha. Direktor pekarstva "Mlinara" iz Križevaca Drago Barišić, poskupljenje kruha, obrazložio je primjenom PDV-a. Po njegovim riječima, lakše je povećati cijenu u više navrata po nekoliko postotaka nego odjednom. Direktor "Žitozajednice" Boško Pavlović odbio je komentirati današnje poskupljenje kruha, ali je mišljenja da će od 1. siječnja 1998. kruh poskupiti za 15 do 18 posto. On je kazao da brašno nije poskupilo, napominjući da se očekuje pad cijene brašna za 2 do 3 posto, a da u cijeni kruha brašno sudjeluje sa 35 do 40 posto. Direktor sektora trgovine Hrvatske gospodarske komore Ruđer Friganović nema informacija zašto je došlo do današnjeg poskupljenja kruha navodeći da trgovine neće povećavati cijene, ali da primjena PDV od 1. siječnja bitno mijenja situaciju. (Hina) žb/bdj 011453 MET dec 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙