ZADAR, 4. studenoga (Hina) - Zadarska tvrtka "Adriatic-tuna" koja se bavi ulovom, uzgojem i plasmanom tuna, jučer i danas je obavila prvo klanje tuna iz svojega uzgajališta. Nakon što su gotovo pola godine provele u kavezu u kojemu su
dohranjivane, jučer je izvađeno prvih devet tuna, teških oko 450 kilograma, i pripremljeno za probnu prodaju na japanskom tržištu gdje će se naći već u petak.
ZADAR, 4. studenoga (Hina) - Zadarska tvrtka "Adriatic-tuna" koja
se bavi ulovom, uzgojem i plasmanom tuna, jučer i danas je obavila
prvo klanje tuna iz svojega uzgajališta. Nakon što su gotovo pola
godine provele u kavezu u kojemu su dohranjivane, jučer je izvađeno
prvih devet tuna, teških oko 450 kilograma, i pripremljeno za
probnu prodaju na japanskom tržištu gdje će se naći već u petak.#L#
Klanje tuna obavio je japanski stručnjak, koji je tune probadao
žicom od vrha glave uz kralježnicu do repa. Na taj način odmuru
živci tuni i ona ne luči kiselinu koja uništava kakvoću mesa. Zatim
joj se probuši rub na trbuhu i pod mlazom vode želudac joj iziđe na
usta.
Cijeli posao klanja ne smije trajati dulje od tri minute. Tune su,
zatim, stavljene u led, spakirane i spremljene za transport.
Jedan kilogram svježe tunjevine na tržištu u Tokiju dostiže cijenu
od 35 do 60 dolara. Direktor "Adriatic-tune" Željko Zubčić kaže da
bi on bio zadovoljan i cijenom od 35 dolara po kilogramu.
Po riječima japanskoga stručnjaka koji je u uzgajalištu "Adriatic-
tune", kod otoka Iža, zaklao prve tune te tvrtke, cijena kilograma
tunjevine u japanskim restoranima dostiže cijenu i do tri tisuće
američkih dolara, a jedan komadić tune, dug samo jedan centimetar i
širok dva centimetra, košta osam dolara. "Adriatic-tuna" u svojim
kavezima dohranjuje trenutačno oko 80 tona tuna, koje dnevno pojedu
osam tona srdela.
"Adriatic-tuna" je, inače, drugo poduzeće na zadarskom području
koje se bavi uzgojem tuna. Od prošle godine u istom poslu je i
poduzeće "Kali-tuna" iz Kalija na otoku Ugljanu.
(Hina) im mc
041332 MET nov 97