FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERMET - NAPOLEONOV APERITIV U HRVATSKIM KRAJEVIMA

ZAGREB, 23. listopada (Hina) - Danas je uobičajeno da se prije jela nude pjenušci ili laganija svježa bijela vina neutralnije arome. Postoji, međutim", i vrsta aperitivnih vina koja "otvaraju" tek. U našim krajevima jedan od najpoznatijih i najstarijih aperitiva je - bermet, piše Željko Suhadolnik u napisu "Bermet - plemenita kapljica s biljem", objavljenom u Gospodarskom listu.
ZAGREB, 23. listopada (Hina) - Danas je uobičajeno da se prije jela nude pjenušci ili laganija svježa bijela vina neutralnije arome. Postoji, međutim", i vrsta aperitivnih vina koja "otvaraju" tek. U našim krajevima jedan od najpoznatijih i najstarijih aperitiva je - bermet, piše Željko Suhadolnik u napisu "Bermet - plemenita kapljica s biljem", objavljenom u Gospodarskom listu. #L# Izraz aperitiv označava alkoholno piće koje sadrži biljne ekstrakte koji pospješuju apetit, a datira s kraja 19. stoljeća, napominje Suhadolnik. Dolazi od glagola "aprire", što u doslovnom prijevodu znači "otvoriti", a u proširenom značenju upućuje na pojačano izlučivanje želučanih sokova, te na "laksativno i purgativno djelovanje". Bermet je prikladan kao aperitiv prije, ali i kao dižestiv poslije jela. Temelji se na starom crvenom vinu u koje su umiješani kandirani šećer, smokve, grožđice, slatki korijen, anis, muškatni oraščić, suhi pelin, hren, vanilija, limun, naranča, goruščica i rogač. Kod ispijanja "najprepoznatljiviji" je pelin. Bermet je stigao s Napoleonovim vojnicima i udomaćio se u mnogim predjelima središnje Hrvatske. Bermet mora dozrijevati nekoliko mjeseci u tami, tišini i temperaturi do najviše 15 stupnjeva Celzijevih, upozorava Suhadolnik ljubitelje dobre kapljice. (Hina) dluc 231212 MET oct 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙