ZAGREB, 23. listopada (Hina) - Danas je uobičajeno da se prije jela nude pjenušci ili laganija svježa bijela vina neutralnije arome. Postoji, međutim", i vrsta aperitivnih vina koja "otvaraju" tek. U našim krajevima jedan od
najpoznatijih i najstarijih aperitiva je - bermet, piše Željko Suhadolnik u napisu "Bermet - plemenita kapljica s biljem", objavljenom u Gospodarskom listu.
ZAGREB, 23. listopada (Hina) - Danas je uobičajeno da se prije jela
nude pjenušci ili laganija svježa bijela vina neutralnije arome.
Postoji, međutim", i vrsta aperitivnih vina koja "otvaraju" tek. U
našim krajevima jedan od najpoznatijih i najstarijih aperitiva je -
bermet, piše Željko Suhadolnik u napisu "Bermet - plemenita
kapljica s biljem", objavljenom u Gospodarskom listu. #L#
Izraz aperitiv označava alkoholno piće koje sadrži biljne
ekstrakte koji pospješuju apetit, a datira s kraja 19. stoljeća,
napominje Suhadolnik. Dolazi od glagola "aprire", što u doslovnom
prijevodu znači "otvoriti", a u proširenom značenju upućuje na
pojačano izlučivanje želučanih sokova, te na "laksativno i
purgativno djelovanje". Bermet je prikladan kao aperitiv prije,
ali i kao dižestiv poslije jela. Temelji se na starom crvenom vinu u
koje su umiješani kandirani šećer, smokve, grožđice, slatki
korijen, anis, muškatni oraščić, suhi pelin, hren, vanilija,
limun, naranča, goruščica i rogač. Kod ispijanja
"najprepoznatljiviji" je pelin. Bermet je stigao s Napoleonovim
vojnicima i udomaćio se u mnogim predjelima središnje Hrvatske.
Bermet mora dozrijevati nekoliko mjeseci u tami, tišini i
temperaturi do najviše 15 stupnjeva Celzijevih, upozorava
Suhadolnik ljubitelje dobre kapljice.
(Hina) dluc
231212 MET oct 97