FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: 10. SUSRETI UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA HOK-A

BOL, 16. listopada (Hina) - Rast hrvatskog turističkog gospodarstva u 1998. godini temeljit će se prvenstveno na novim odrednicama koje omogućavaju kvalitetno nove pomake u toj djelatnosti, istaknula je među ostalim u svom govoru zamjenica hrvatskog ministra turizma i izaslanica hrvatske Vlade Vinka Cetinski na početku dvodnevnih 10. susreta ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji se održavaju u Bolu na otoku Braču.
BOL, 16. listopada (Hina) - Rast hrvatskog turističkog gospodarstva u 1998. godini temeljit će se prvenstveno na novim odrednicama koje omogućavaju kvalitetno nove pomake u toj djelatnosti, istaknula je među ostalim u svom govoru zamjenica hrvatskog ministra turizma i izaslanica hrvatske Vlade Vinka Cetinski na početku dvodnevnih 10. susreta ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji se održavaju u Bolu na otoku Braču. #L# U ovoj je godini, rekla je Cetinski, započeo program obnove turističkog proizvoda, po kojem bi Hrvatska trebala postati prepoznatljiva na međunarodnom tržištu, a taj proces podrazumjeva adekvatnije korištenje raspoloživih resursa, stvaranje novih te uključivanje komplementarnih elemenata ponude u novi proizvod, primjerice kulturnu i povijesnu baštinu te povijesne odrednice. Proces repozicioniranja hrvatskog turizma treba temeljiti na optimalnoj kombinaciji kvantitativnog povećanja broja gostiju i poboljšanja kvalitete turističke ponude. To podrazumijeva cjelovito restrukturiranje tj. poslovnu organizacijsku, financijsku i vlasničku transformaciju. Prema njezinim riječima, turizam je doživljaj, a upavo su hrvatski ugostitelji i turistički djelatnici pravi gospodarski subjekti, koji u očima gostiju moraju pobuditi osjećaj kvalitete te doprinijeti u ostvarivanju ciljeva u truističkoj djelatnosti. Imperativ hrvatskog turističkog pozicioniranja u budućnosti mora biti odmak od modela jeftine i strukturom ponude siromašne turističke destinacije. Na Susretima je istaknuto i to kako je hrvatska turistička djelatnost u normalnim uvjetima poslovanja (1990.) bilježila prihode otprilike u visini od 10 posto BDP-a, dok se u proteklim godinama njezin udio bitno smanjio. Procjenjuje se da će se ove godine ostvariti otprilike pet milijuna turističkih dolazaka, što je 28 posto više nego lani, od čega će stranaca biti 3,7 milijuna ili 39 posto više. Ostvarit će se otprilike 30 milijuna noćenja 40 posto više nego lani, od čega će stranci zabilježiti 24,5 milijuna ili 48 posto više. Ukupna turistička potrošnja u ovoj će godini iznositi otprilike 15 milijardi kuna. Organizirani turistički promet porastao je 60 posto, zbog čega je ugostiteljska djelatnost zabilježila povećanje rasta prihoda. Na početku današnjih desetih susreta ugostitelja i turističkih djelatnika HOK -a istaknuti su i neki problemi s kojim se ugostitelji susreću. Ugostiteljska je djelatnost, prema riječima predsjednika Saveza strukovnih cehovnih grupa za ugostiteljstvo i turizam Pavla Anića, dovedeno na najnižu razinu zbog višegodišnjeg izostanka turističke sezone, koju je pratio i pad kupovne sposobnosti domaćih gostiju. Usprkos ostvarenom povećanju broja ugostitelja, nije došlo do očekivanog poboljšanja strukture ponude, odnosno poboljšanja kvalitete usluge. Neki od problema s kojima se susreću hrvatski ugostitelji su problem provođenja propisa putem inspekcijskog nadzora te problem nelojalne konkurencije i sivog tržišta. Nadalje su istaknuti problemi najamnina i zakupnina poslovnih prostora koji su u vlasništvu državnih organa, pitanje visine naknade za korištenje javnih prometnih površina, određivanje radnog vremena ugostiteljskih radnji i dr. Na 10. Susretima ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a bit će predstavljena Studija "Analize položaja odabranih djelatnosti obrtništva u sastavu PDV-a", okrugli stol o kreditiranju ugostitelja i turističke djelatnosti te izložba gastronomskih specijaliteta. Uz to, u sklopu Susreta organizirana je i izložba opreme za ugostiteljstvo, izložba kvalitetnih vina privatnih proizvođača, tematske izložbe i dr. (Hina) splj sbo 161400 MET oct 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙