ZAGREB, 2. rujna (Hina) - Države Europske unije i dalje su najveće izvoznice konditorskih proizvoda u Hrvatsku, a zbog svoje zatvorenosti za naše proizvode glavni su i temeljni uzročnik negativne vanjsko- trgovinske razmjene tim
proizvodima kao i stagnacije domaće konditorske proizvodnje, kazao je direktor tvrtke Kondin - za razvoj i unapređenje konditorske industrije Rudolf Lerman.
ZAGREB, 2. rujna (Hina) - Države Europske unije i dalje su najveće
izvoznice konditorskih proizvoda u Hrvatsku, a zbog svoje zatvorenosti
za naše proizvode glavni su i temeljni uzročnik negativne vanjsko-
trgovinske razmjene tim proizvodima kao i stagnacije domaće
konditorske proizvodnje, kazao je direktor tvrtke Kondin - za
razvoj i unapređenje konditorske industrije Rudolf Lerman. #L#
Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih šest ovogodišnjih
mjeseci u Hrvatsku je uvezeno 8745 tona konditorskih roba vrijednih
33,24 milijuna američkih dolara, dok je izvezeno 8320 tona u
vrijednosti 25,06 milijuna dolara.
U trgovini s dvanaest država Europske Unije u tom je razdoblju
ostvaren manjak u visini od 23,61 milijuna dolara, a samo tijekom
lipnja dosegnuo je 3,4 milijuna dolara.
Uvoz konditorskih roba iz država EU veći je 1358 tona, a vrijednosno
6,79 milijuna dolara od uvoza u prvom polugodištu prošle godine. Od
dvanaest država EU-a s kojima je zabilježena razmjena, samo je sa
Švedskom ostvaren višak u razmjeni - u visini od 45.099 dolara.
U ukupnom uvozu iz tih zemalja uvoz iz Austrije i Italije sudjelovao
je količinski sa 55,39 posto, a vrijednosno sa 51,01 posto. Deficit u
razmjeni s Austrijom iznosio je 5,83 milijuna dolara, a sa Italijom
6,5 milijuna dolara.
Značajne količine konditorskih roba pristigle su i iz Njemačke,
Francuske, Belgije i Velike Britanije. Izvoz je od navedenih država
zabilježen u njih četiri i to Austriju, Njemačku, Švedsku i Veliku
Britaniju u ukupnoj količini od 196 tona u vrijednosti 619.489 dolara.
Domaće konditorske tvrtke nisu u mogućnosti značajnije uvećati izvoz
u EU zbog "uvoznih barijera", smatra Lerman, te posebice zbog toga
što se u proizvodnji koristi šećer kao osnovna sirovina po cijeni
koju EU sigurno neće prihvatiti.
U Kondinu procjenjuju da će se izvoz konditorskih proizvoda i dalje
smanjivati i to ne samo u zemlje EU, gdje i dosad nije bio velik, već
i na ostala tržišta.
Države bivše Jugoslavije i dalje su najznačajniji vanjsko-trgovinski
partner hrvatske konditorske industrije. Višak u razmjeni s tim
zemljama dosegnuo je 17,74 milijuna dolara. Prema Lermanovoj ocjeni,
izvoz u te zemlje omogućava domaćoj konditorskoj industriji da pod
pritiskom uvoznih proizvoda, posebice iz država EU, donekle na
zadovoljavajućoj razini organizira proizvodnju, unatoč sve manjem
udjelu svojih proizvoda na domaćem tržištu.
Promatrajući podatke o razmjeni sa zemljama bivše Jugoslavije može
se izraziti određeno zadovoljstvo, smatra Lerman, jer je vrijednost
izvoza u Bosnu i Hercegovinu u porastu. Istodobno izvoz u Makedoniju
znatno je manji zbog visokih carina.
Podaci Kondina o izvozu u zemlje bivše Jugoslavije razlikuju se od
podataka Državnog zavoda za statistiku, po kojima je dio izvoza u
Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu prenesen iz prošle godine. Nakon što
je Kondin korigirao podatke, uočava se porast izvoza jedino u Bosnu i
Hercegovinu. Inače, vrijednost izvoza u te zemlje 11,85 puta je veći
od vrijednosti uvoza iz tih zemalja.
U trgovini sa svim ostalim zemalja ostvaren je višak od 2,22 milijuna
dolara, pri čemu je izvoz u te zemlje bio 1,78 puta veći od uvoza iz
tih zemalja. Najveći je višak ostvaren s Rusijom - 1,53 milijuna
dolara, dok je najveći manjak zabilježen kod razmjene s Mađarskom -
802.822 dolara. U Kondinu smatraju da se mora težiti većem izvozu u tu
skupinu zemalja, iako se izvoz i u te zemlje također stalno smanjuje.
U prvom je polugodištu iz zemalja izvoznika kakao sirovine uvezeno
2312 tone kakao sirovine u vrijednosti 4,53 milijuna dolara, od čega
najviše iz Gane - 2175 tona.
Po Lermanovom mišljenju, gospodarsko okruženje domaćih izvoznika nije
povoljno, a stanje je za konditore posebno pogoršano nakon zabrane
uvoza šećera za izvozne programe. Bez izvoza, konditorska proizvodnja
ne može preživjeti i rasti, a time ni osigurati razinu zaposlenosti
svojih kapaciteta.
(Hina) mk sbo
021027 MET sep 97