PLOČE, 12. lipnja (Hina) - Pri kraju je gradnja suvremenog pogona za preradu i sušenje mesa na ušću Neretve pokraj Ploča, a prve količine suhomesnatih proizvoda iz donjoneretvanskog će pogona izaći početkom idućega mjeseca, kazao je
danas novinarima dugogodišnji obrtnik i poduzetnik Hinko Medak iz Komina.
PLOČE, 12. lipnja (Hina) - Pri kraju je gradnja suvremenog pogona za
preradu i sušenje mesa na ušću Neretve pokraj Ploča, a prve količine
suhomesnatih proizvoda iz donjoneretvanskog će pogona izaći početkom
idućega mjeseca, kazao je danas novinarima dugogodišnji obrtnik i
poduzetnik Hinko Medak iz Komina. #L#
Prema projektu direktora Instituta za živežne namirnice Republike
Hrvatske dr. Josipa Živkovića, na oko 120 četvornih metara proizvodnog
prostora izgrađena je suvremena hladnjača, prostor za soljenje i
dosoljavanje mesa, te sušara za hladno dimljenje i sušenje mesa
godišnjeg kapaciteta oko 30.000 kilograma, ili oko 2500 komada pršuta.
U pogon su ugrađeni klima uređaji talijanske proizvodnje, koji prema
najmodernijem tehnološkom postupku za samo 30 dana daju novi
proizvod.
Osim suvremene trehnologije na cjelogodišnju kakvoću sušenja mesa
utječu i posebni klimatski uvjeti na ušću Neretve, gdje uz posolicu
stalno dopiru pogodni vjetrovi. Pogon je vrijedan oko dva milijuna
kuna, a projekt za proizvodnju zdrave hrane povoljno je ocijenio
Europski odjel Hrvatske banke za obnovu i razvitak, koja kreditira taj
objekt sa 600.000 kuna. Podržalo ga je i pločansko Poglavarstvo te
Dubrovačko-neretvanska županija.
"U posljednjih dvadesetak godina bavio sam se raznim obrtničkim
zanimanjima, napustio sam i brojne direktorske fotelje. Sad imam
farmu koza koju sam privremeno premjestio na Mosor iznad Omiša, a
unajmio sam od države 3,5 hektara zemlje u neretvanskoj dolini. Moje
računice pokazuju da će taj objekt dobro raditi i uspješno poslovati,
a zaposlit ću tri nova radnika", kazao je Hinko Medak,
donjoneretvanski poduzetnik.
(Hina) cvit sab
121313 MET jun 97