PARIZ, 25. svibnja (Hina/AFP) - Prema rezultatima istraživanja objavljenim u britanskom časopisu "The Lancet", konzumacija betelovih oraščića može izazvati rak usta zbog velike količine bakra u njima.
PARIZ, 25. svibnja (Hina/AFP) - Prema rezultatima istraživanja
objavljenim u britanskom časopisu "The Lancet", konzumacija betelovih
oraščića može izazvati rak usta zbog velike količine bakra u njima.
#L#
Navika žvakanja raznih proizvoda od betelovih orašćića (Areca
catechu) vrlo je raširena na istoku, a može se izravno povezati s
ozljedama usta koje prethode raku.
Dr. Chetan Trivedy i njegovi kolege s londonske "King's College
School of Medicine and Dentistry" otkrili su da je količina bakra u
tim orašćićima iznimno visoka, čak deset puta veća nego u kikirikiju.
Stručnjaci su proučili i slinu osoba koje redovito žvaču Pan Parang,
najčešće prodavani proizvod od betelovih orašćića. Utvrdili su da je
količina bakra koju te osobe svakodnevno unose u usta pet puta veća od
uobičajene doze.
"Morali bismo još bolje proučiti vezu između bakra u proizvodima od
areke i pojave rana u ustima, to prije što se pretpostavlja da bakar
izaziva neke patološke procese poput fibroze, sklerodermije i fibroze
jetre", zaključili su znanstvenici.
(Hina) rug dgk
250403 MET may 97