FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSOBE KOJE JEDU ŽITARICE U TIJELO UNOSE VIŠE HRANJIVIH TVARI

CHAPEL HILL, 1. svibnja (Hina) - Osobe koje dan redovito započinju zdjelicom žitarica u tijelo unose više vlaknastih tvari i kalcija, a manje masti od onih koji za doručak jedu nešto drugo. Taj se zaključak temelji na rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu "Sjeverna Carolina" u Chapel Hillu, prenosi informativni bilten te ustanove.
CHAPEL HILL, 1. svibnja (Hina) - Osobe koje dan redovito započinju zdjelicom žitarica u tijelo unose više vlaknastih tvari i kalcija, a manje masti od onih koji za doručak jedu nešto drugo. Taj se zaključak temelji na rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu "Sjeverna Carolina" u Chapel Hillu, prenosi informativni bilten te ustanove. #L# Dr. Anna Maria Siega-Riz i Barry Popkin, profesori nutricionistike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Chapel Hillu, otkrića su iznijeli na znanstvenom skupu o eksperimentalnoj biologiji u New Orleansu. "Nutricionisti već godinama zastupaju mišljenje da je doručak najvažniji obrok, i to je već poznato", rekla je dr. Siega-Riz, dodajući da je "manje poznat učinak određene hrane koju ljudi doručkuju". Na temelju istraživanja načina prehrane, koje je američko ministarstvo poljoprivrede provodilo od 1989. do 1991., znanstvenici su analizirali podatke koji su se odnosili na jutarnji obrok u tri uzastopna dana za 10.191 osobu. Usporedivši podatke za 27.000 obroka, znanstvenici su utvrdili da su osobe koje za doručak nisu jele žitarice u tijelo unosile više masti, kolesterola i soli, a manje energije, vlakana i hranjivih tvari. Oni koji su jeli žitarice mnogo su češće uz njih jeli i drugu hranjivu hranu kao što su voćni sokovi i južno voće. "Ljudi koji nisu jeli žitarice često su pili zašećerena industrijska pića i jeli slatko pecivo s visokim postotkom masti, jaja i voće s niskim udjelom vlakana", istaknula je dr. Siega-Riz. "Uspoređujući različite etničke skupine, otkrili smo da su osobe hispanoameričkog podrijetla koje nisu jele toliko žitarica ipak u tijelo unosile vlakna i minerale jedući grah i tortille", napomenula je dr. Siega-Riz, dodajući da su Bijelci i Crnci koji nisu jeli žitarice često doručkovali svinjske kobasice, kekse i šunku - hranu s visokim postotkom masti. "Prehrana koja za doručak uključuje žitarice znači i korak naprijed u sprječavanju srčanih bolesti i nekih vrsta raka", naglasila je dr. Siega-Riz. (Hina) car dgk 010103 MET may 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙