ZAGREB, LJUBLJANA, 20. svibnja (Hina) - Hrvatska se jela i vina sve više cijene i u susjednoj Sloveniji. "Na Vinoviti, međunarodnom sajmu vina u Zagrebu pio sam čuvena vina iz stotinu hrvatskih vinogorja. Toliko ima naša susjeda i
različitih kulinarskih područja sa samosvojnim regionalnim domaćim jelima", piše slovenski kulinarski stručnjak dr. Boris Kuhar u rubrici "Sa žlicom po svijetu" u najnovijem "Vikend magazinu", tjednom prilogu "Dela" i "Slovenskih novic".
ZAGREB, LJUBLJANA, 20. svibnja (Hina) - Hrvatska se jela i vina sve
više cijene i u susjednoj Sloveniji. "Na Vinoviti, međunarodnom sajmu
vina u Zagrebu pio sam čuvena vina iz stotinu hrvatskih vinogorja.
Toliko ima naša susjeda i različitih kulinarskih područja sa
samosvojnim regionalnim domaćim jelima", piše slovenski kulinarski
stručnjak dr. Boris Kuhar u rubrici "Sa žlicom po svijetu" u
najnovijem "Vikend magazinu", tjednom prilogu "Dela" i "Slovenskih
novic". #L#
U prilogu pod znakovitim naslovom "Croatica food", dr. Kuhar piše da
su u glavnom gradu Hrvatske opet u modi jela s žara. "Na ražnju se
opet vrte janjci, a u najboljim zagrebačkim gostionicama kao posebna
poslastica poslužuju se zagorske štruklje", obavještava on slovenske
sladokusce i turiste. Posebno spominje Tavernu Croatica u hotelu
Esplanade, gdje se, piše, poslužuje isključivo Croatica food - 32
hrvatska predjela, 22 glavna jela i 26 domaćih slastica od zagorskih
štruklji do dalmatinskih "kroštula" i "fritula". Napominje, da u
Zagrebu postoji čitav niz restorana i gostiona, iz čijeg se imena može
otkriti kakvu regionalnu kuhinju nude. U nastavku, dr. Kuhar ne štedi
riječi hvale za gostionice i restorane uz podsljemensku cestu gdje se
divljač priprema po "starinskim receptima", te ne posustaje u opisima
domaćih kobasica, gračanskog lonca, šestinskih pečenica i "lungića" u
moštu... Uz to preporučuje Slovencima da posjete zagrebačke riblje
restorane i one s tipičnom ličkom kuhinjom.
Za kraj, kao podslasticu slovenskim čitateljima i izješama, dr.
Kuhar nudi i recept za spravljanje zagorskih štrukli!
(Hina) ld
201200 MET may 97