LONDON, 25. svibnja (Hina/Reuter) - Američki su znanstvenici objavili još jedan razlog zbog kojeg bismo morali jesti povrće: vitamini A i E štite od bolesti poput reumatoidnog artritisa i lupusa.
LONDON, 25. svibnja (Hina/Reuter) - Američki su znanstvenici objavili
još jedan razlog zbog kojeg bismo morali jesti povrće: vitamini A i E
štite od bolesti poput reumatoidnog artritisa i lupusa. #L#
Ispitivanje uzoraka krvi davatelja koji su poslije oboljeli od
reumatoidnog artritisa i lupusa je pokazalo da je razina vitamina A i
E u njoj bila vrlo niska.
Dr. George Comstock i njegovi suradnici uspjeli su, proučavajući
uzorke krvi davatelja, otkriti one koji su poslije oboljeli od tih
bolesti, a zatim su usporedili razinu vitamina u njihovoj krvi s
razinom vitamina u krvi zdravih davatelja.
Kod osoba oboljelih od artritisa primijećena je iznimno niska razina
beta karotena kojeg ima u voću i povrću i koji organizam poslije
pretvara u vitamin A.
Vitamini, poznati po tome da štite organizam od takozvanih slobodnih
radikala, mogu zaštititi zglobove od njihova djelovanja.
Lupus pogađa od jedan do dva posto stanovništva, a devet od 10
oboljelih su žene. Reumatoidni artritis mnogo je češća bolest i pogađa
jednog od dvadeset Britanaca. Obje bolesti izazivaju bol, upalu i
druge simptome.
(Hina) iv dgk
250436 MET may 97