FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FLAVONOIDI I DRUGE HRANJIVE TVARI SPRJEČAVAJU RAK

SAN DIEGO, 3. svibnja (Hina/AP) - Nutricionisti već godinama preporučuju uključivanje što većih količina voća i povrća u prehranu. Kako se čini, ljudi koji uzimaju mnogo voća i povrća su zdraviji, ali nije toliko jasno zašto.
SAN DIEGO, 3. svibnja (Hina/AP) - Nutricionisti već godinama preporučuju uključivanje što većih količina voća i povrća u prehranu. Kako se čini, ljudi koji uzimaju mnogo voća i povrća su zdraviji, ali nije toliko jasno zašto. #L# Samo jedan plod voća sadrži tisuće hranjivih tvari, no od analize njihovih pojedinačnih učinaka nema velike koristi, pogotovo zato što je, kako se čini, najvažnija upravo kombinacija svih hranjivih tvari. Ipak, znanstvenici pokušavaju razlučiti kako hranjive tvari djeluju u stanicama. Stručnjake najviše zaokuplja skupina sastojaka nazvana flavonoidima. Ispitujući njihove učinke na neke od najosnovnijih procesa koji se događaju u tijelu, znanstvenici pronalaze sve više dokaza da flavonoidi mogu obraniti tijelo od raka jer sprječavaju diobu stanice. Na kanzaškom Sveučilištu dr. Pelling proučava učinke flavonoida apigenina. Tog hranjivog sastojka ima u mnogim vrstama voća i povrća, a posebice u jabukama i crvenom luku. Pelling je proučio djelovanje apigenina na stanice i otkrio da on privremeno sprječava diobu stanica. Taj bi proces mogao pridonijeti sprječavanju raka jer omogućuje stanicama da poprave genetičke pogreške nastale pri preslikavanju njihove DNK. Ta stanka za vrijeme diobe "prirodni je obrambeni mehanizam koji imaju sve stanice. Apigenin ga samo potiče", istaknuo je Pelling. Flavonoidi imaju i druga povoljna obilježja. Najpoznatiji su vjerojatno kao snažni antioksidansi. Neki pretpostavljaju da su flavonoidi korisni za srce jer mogu spriječiti oštećenje krvnih žila. Crno vino naročito je vrijedan izvor flavonoida. "Još nam predstoji mnogo posla na putu do objašnjenja kako djeluje flavonoid", rekla je dr. Elaine Jacobson sa Sveučilišta "Kentucky" te dodala: "Ipak, ono što smo dosad otkrili potvrđuje već poznato - svaki dan nastojte pojesti dva do četiri komada voća i tri do pet obroka povrća." (Hina) car dgk 030136 MET may 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙