FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REVUE NEUROLOGIQUE: 3 DO 4 ČAŠE VINA SMANJUJU RIZIK OD ALZHEIMERA

PARIZ, 25. ožujka (Hina/AFP) - Tri do četiri čaše vina dnevno mogle bi "smanjiti" opasnost od staračke demencije, osobito od Alzheimerove bolesti u većine osoba starijih od 65 godina, pokazuje studija koju je objavio francuski časopis za neurologe "Revue Neurologique francaise".
PARIZ, 25. ožujka (Hina/AFP) - Tri do četiri čaše vina dnevno mogle bi "smanjiti" opasnost od staračke demencije, osobito od Alzheimerove bolesti u većine osoba starijih od 65 godina, pokazuje studija koju je objavio francuski časopis za neurologe "Revue Neurologique francaise". #L# "Rezultati takve studije pokazaju da se učestalost Alzheimerove bolesti smanjila za tri četvrtine, nakon tri godina praćenja" kod "umjerenih" potrošača vina, u odnosu na one koji ga ne konzumiraju, naglasio je autor studije primarijus Jean Marc Orgogozo, neurolog iz Bordeauxa. Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno 3.777 osoba od 65 godina i starijih, koji žive u Francuskoj u vlastitim domaćinstvima. Rezultati pokazuju smanjenje uobičajene učestalosti sveukupne staračke demencije među kojima i Alzheimerove bolesti. Manja učestalost demencije potvrđuje se nakon pet godina u iste populacije koja umjereno konzumira vino, pokazuju podaci koji će biti predstavljeni na 49. kongresu American Academy of Neurogloy. "Ne smije se iz toga zaključiti da treba početi piti kako bi se izbjegao Alzheimer", upozorava Prim. Orgogozo. On smatra "preuranjenim preporučiti umjerenu potrošnju vina u preventivne svrhe", jer drži da su za to potrebna dodatna istraživanja. Međutim, "nema razloga osobama starijim od 65 godina narediti da prestanu umjereno konzumirati vino". Prim. Orgogozo, koji govori "o dobro poznatoj neurotoksičnosti alkohola" smatra te rezultate "neočekivanima". Otrovnost alkohola koji se uzima u velikim dozima i učinak kroničnog alkoholizma na živčani sustav je već odavno poznat. Istraživači su željeli utvrditi da li i umjereno konzumiranje vina (četvrt do pola litre dnevno) mijenja intelektualne funkcije te može li pridonijeti gubitku pamćenja. Jer umjerena potrošnja vina, očito korisna za osobe kojima prijeti opasnost od kardiovaskularnih oboljenja, mogla bi štetiti mozgu. Stoga je i pokrenuto istraživanje. Velika većina ispitanih (95 posto) konzumira jedino vino od alkoholnih pića. "Očekujući da saznamo nešto više o pivu, teško je danas reći je li to alkohol, ili pak neki sastojak vina 'zaslužan' za smanjenje demencije. Ne može se isključiti hipoteza o zaštitnom učinku pri umjerenoj konzumaciji vina", zaključio je autor. Konačno, valja naglasiti da istraživanje nisu financirali proizvođači vina niti "bilo koja organizacija koja bi imala osobni ili obiteljski interes za proizvodnju ili trgovinu vinima", naglašavaju autori studije. (Hina) rt dh 251005 MET mar 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙