PARIZ, 25. ožujka (Hina/AFP) - Tri do četiri čaše vina dnevno mogle bi "smanjiti" opasnost od staračke demencije, osobito od Alzheimerove bolesti u većine osoba starijih od 65 godina, pokazuje studija koju je objavio francuski časopis
za neurologe "Revue Neurologique francaise".
PARIZ, 25. ožujka (Hina/AFP) - Tri do četiri čaše vina dnevno
mogle bi "smanjiti" opasnost od staračke demencije, osobito od
Alzheimerove bolesti u većine osoba starijih od 65 godina, pokazuje
studija koju je objavio francuski časopis za neurologe "Revue
Neurologique francaise". #L#
"Rezultati takve studije pokazaju da se učestalost Alzheimerove
bolesti smanjila za tri četvrtine, nakon tri godina praćenja" kod
"umjerenih" potrošača vina, u odnosu na one koji ga ne konzumiraju,
naglasio je autor studije primarijus Jean Marc Orgogozo, neurolog iz
Bordeauxa.
Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno 3.777 osoba od 65 godina i starijih,
koji žive u Francuskoj u vlastitim domaćinstvima.
Rezultati pokazuju smanjenje uobičajene učestalosti sveukupne
staračke demencije među kojima i Alzheimerove bolesti.
Manja učestalost demencije potvrđuje se nakon pet godina u iste
populacije koja umjereno konzumira vino, pokazuju podaci koji će biti
predstavljeni na 49. kongresu American Academy of Neurogloy.
"Ne smije se iz toga zaključiti da treba početi piti kako bi se
izbjegao Alzheimer", upozorava Prim. Orgogozo. On smatra "preuranjenim
preporučiti umjerenu potrošnju vina u preventivne svrhe", jer drži da
su za to potrebna dodatna istraživanja.
Međutim, "nema razloga osobama starijim od 65 godina narediti da
prestanu umjereno konzumirati vino".
Prim. Orgogozo, koji govori "o dobro poznatoj neurotoksičnosti
alkohola" smatra te rezultate "neočekivanima".
Otrovnost alkohola koji se uzima u velikim dozima i učinak kroničnog
alkoholizma na živčani sustav je već odavno poznat. Istraživači su
željeli utvrditi da li i umjereno konzumiranje vina (četvrt do pola
litre dnevno) mijenja intelektualne funkcije te može li pridonijeti
gubitku pamćenja.
Jer umjerena potrošnja vina, očito korisna za osobe kojima prijeti
opasnost od kardiovaskularnih oboljenja, mogla bi štetiti mozgu.
Stoga je i pokrenuto istraživanje.
Velika većina ispitanih (95 posto) konzumira jedino vino od
alkoholnih pića.
"Očekujući da saznamo nešto više o pivu, teško je danas reći je li to
alkohol, ili pak neki sastojak vina 'zaslužan' za smanjenje demencije.
Ne može se isključiti hipoteza o zaštitnom učinku pri umjerenoj
konzumaciji vina", zaključio je autor.
Konačno, valja naglasiti da istraživanje nisu financirali proizvođači
vina niti "bilo koja organizacija koja bi imala osobni ili obiteljski
interes za proizvodnju ili trgovinu vinima", naglašavaju autori
studije.
(Hina) rt dh
251005 MET mar 97