FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUŠKARCIMA KOJI JEDU RIBU PRIJETI MANJA OPASNOST OD INFARKTA

CHICAGO, 19. travnja (Hina) - Novi pogled na istraživanje o vezi između prehrane i srčane kapi podupire tvrdnju da muškarcima koji umjereno jedu ribu prijeti manja opasnost od infarkta. Rezultati tridesetogodišnjeg istraživanja znanstvenika s Medicinskog fakulteta pri Sveučilištu "Northwestern" objavljeni su u časopisu "New England Journal of Medicine".
CHICAGO, 19. travnja (Hina) - Novi pogled na istraživanje o vezi između prehrane i srčane kapi podupire tvrdnju da muškarcima koji umjereno jedu ribu prijeti manja opasnost od infarkta. Rezultati tridesetogodišnjeg istraživanja znanstvenika s Medicinskog fakulteta pri Sveučilištu "Northwestern" objavljeni su u časopisu "New England Journal of Medicine". #L# Istraživanje je pokazalo da je smrtnost od infarkta niža kod muškaraca koji su jeli oko 35 grama ribe na dan nego kod onih koji uopće nisu jeli ribu. To se otkriće pokazalo točnim i kad su u obzir uzete razlike u godinama, razina kolesterola i krvni tlak te mnogi drugi prehrambeni i demografski čimbenici. Doktorica Martha Davigulus, profesorica preventivne medicine i voditeljica istraživanja, tvrdi kako podaci dobiveni tim istraživanjem pokazuju da je konzumacija čak i malih količina ribe dovoljna za smanjenje rizika od srčane kapi. Naime, muškarci podvrgnuti ispitivanju jeli su ribu tek jedan do dva puta u tjednu. Ispitanici su imali od 40 do 55 godina. U prosjeku su imali prekomjernu težinu i previsoki krvni tlak te povećanu razinu kolesterola. U obzir su uzeti i ostali kardiovaskularni faktori rizika, kao npr. pušenje. Dr. Davigulus je dodala da se mora dodatno istražiti učinak ribe na moždane stanice, točnije - učinak triglicerida, posebne vrste proteina ili masti koji se nalaze u ribama. (Hina) car dgk 190234 MET apr 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙