CHICAGO, 19. travnja (Hina) - Novi pogled na istraživanje o vezi između prehrane i srčane kapi podupire tvrdnju da muškarcima koji umjereno jedu ribu prijeti manja opasnost od infarkta. Rezultati tridesetogodišnjeg istraživanja
znanstvenika s Medicinskog fakulteta pri Sveučilištu "Northwestern" objavljeni su u časopisu "New England Journal of Medicine".
CHICAGO, 19. travnja (Hina) - Novi pogled na istraživanje o vezi
između prehrane i srčane kapi podupire tvrdnju da muškarcima koji
umjereno jedu ribu prijeti manja opasnost od infarkta. Rezultati
tridesetogodišnjeg istraživanja znanstvenika s Medicinskog fakulteta
pri Sveučilištu "Northwestern" objavljeni su u časopisu "New England
Journal of Medicine". #L#
Istraživanje je pokazalo da je smrtnost od infarkta niža kod
muškaraca koji su jeli oko 35 grama ribe na dan nego kod onih koji
uopće nisu jeli ribu. To se otkriće pokazalo točnim i kad su u obzir
uzete razlike u godinama, razina kolesterola i krvni tlak te mnogi
drugi prehrambeni i demografski čimbenici.
Doktorica Martha Davigulus, profesorica preventivne medicine i
voditeljica istraživanja, tvrdi kako podaci dobiveni tim istraživanjem
pokazuju da je konzumacija čak i malih količina ribe dovoljna za
smanjenje rizika od srčane kapi. Naime, muškarci podvrgnuti
ispitivanju jeli su ribu tek jedan do dva puta u tjednu.
Ispitanici su imali od 40 do 55 godina. U prosjeku su imali
prekomjernu težinu i previsoki krvni tlak te povećanu razinu
kolesterola. U obzir su uzeti i ostali kardiovaskularni faktori
rizika, kao npr. pušenje.
Dr. Davigulus je dodala da se mora dodatno istražiti učinak ribe na
moždane stanice, točnije - učinak triglicerida, posebne vrste proteina
ili masti koji se nalaze u ribama.
(Hina) car dgk
190234 MET apr 97