LONDON, 10. travnja (Hina/Reuter) - Britanski su znanstvenici izvijestili da su otkrili moguću vezu između prehrane i depresije, posebice u žena s poremećajima u prehrani.
LONDON, 10. travnja (Hina/Reuter) - Britanski su znanstvenici
izvijestili da su otkrili moguću vezu između prehrane i depresije,
posebice u žena s poremećajima u prehrani. #L#
U žena kod kojih je utvrđena sklonost depresiji i iz čije je prehrane
namjerno izostavljena aminokiselina triptofan depresija se vraćala u
roku od nekoliko sati, a - kad su ponovno počele normalno jesti,
simptomi su nestajali, rekla je dr. Katy Smith, psihijatar pri
Sveučilištu "Oxford".
Provedena su mnoga istraživanja o uzrocima depresije. Znanstveni
dokazi upućuju na serotonin, neuroprijenosnik ili kemikaliju koja
prenosi signale među moždanim stanicama. Uz ostalo, djelovanje
serotonina povezuje se i s raspoloženjem.
Skupina znanstvenika pod vodstvom dr. Smith ispitivala je vezu između
smanjenog unosa triptofana, aminokiseline koju tijelo pretvara u
serotonin, i depresivnog raspoloženja u žena.
Ispitali su 15 žena koje su se oporavile od ozbiljne depresije i koje
više nisu uzimale lijekove. Podvrgnute su prehrani siromašnoj
proteinima i dobivale su dva napitka od kojih je jedan sadržavao
triptofan a drugi nije. "Kad bi popile napitak bez triptofana, u 10 od
15 žena pojavili su se privremeni, ali klinički očiti simptomi
depresije", napisali su znanstvenici u izvješću.
Krvna je slika pokazala da je razina triptofana kod žena koje su
dobile napitak bez triptofana pala oko 75 posto. U žena koje su popile
piće s triptofanom nisu utvrđene promjene krvne slike ni raspoloženja.
Triptofan, esencijalna aminokiselina, nalazi se u gotovo svakoj hrani
u kojoj ima proteina.
Dr. Smith je upozorila da bi žene s poremećajima u prehrani, kao što
su anoreksija ili bulimija, i one u kojih je utvrđena depresija morale
izbjegavati niskokaloričnu dijetnu prehranu.
(Hina) car dgk
100420 MET apr 97