FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATI U 15. STOLJEĆU PEKLI PERECE I ŽEMLJE

ZAGREB, 24. studenoga (Hina) - Iako su Hrvati prečesto odlazili u +tuđi svijet "trbuhom za kruhom", u nas je zabilježena duga povijest +pripremanja i štovanja "kruha našeg svagdašnjeg", tvrdi mr. +Krešimir Kovačević u ogledu "Tradicionalni hrvatski pekarski +proizvodi", objavljenom u magazinu "Pliva".
ZAGREB, 24. studenoga (Hina) - Iako su Hrvati prečesto odlazili u tuđi svijet "trbuhom za kruhom", u nas je zabilježena duga povijest pripremanja i štovanja "kruha našeg svagdašnjeg", tvrdi mr. Krešimir Kovačević u ogledu "Tradicionalni hrvatski pekarski proizvodi", objavljenom u magazinu "Pliva". #L# Osim pšeničnog bijelog kruha, kao tradicionalne hrvatske kruhove, autor spominje još i pšenični polubijeli i raženi kruh, ječmeni, zobeni, proseni, te krumpirov kruh. Duga je i tradicija pekarskog zanata u hrvatskim krajevima, a davne 1878. godine započela je s radom i prva hrvatska tvornica kvasca "Baruna Dumreichera tvornica žeste i pjenice". Međutim, kruh i pogača pekli su se u našim krajevima i prije 15. stoljeća, otkada datiraju prvi povijesni zapisi. Iz edikta iz 1425. godine može se doznati kako su se u Zagrebu pekli pereci (perecelos), a 1560. godine i žemlje (semella). U prvo se vrijeme kruh pripremao u većim masama od tri i pet kilograma - za cijeli tjedan. Za neke bolje kruhove brašno se prosijavalo i takav se kruh zvao "preksijanec". Smatra se kako je preteča kruha bila lepinja koja se pripravljala uglavnom iz pšeničnog brašna. No, "klasičnom" su kruhu prethodile, podsjeća mr. Kovačević, i pogače, mlinci, gibanice i peciva, kao što su žemička, carica ili kajzerica, kifli, slanci, pereci, pletenice te kolačeki, božićni kolačići, medenjaci i licitarska srca. (Hina) ld ld

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙