ZAGREB, 11. rujna (Hina)- Obvezatan doručak i rekreativno bavljenje športom, konzumiranje glavnih obroka bez međuobroka, umjerenih količina alkohola i raznolike hrane, kao i prakticiranje sedam do osam sati sna te nepušenje, "zlatna
pravila" su "zdravog života" koja preporuča voditelj Laboratorija za kemiju hrane i prehrane na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, dr. Irena Colić Barić. Umjerenost i raznolikost osnovni su zakoni zdrave prehrane, ističe ona i dodaje kako ljudi trebaju početi razmišljati o svojoj prehrani.
ZAGREB, 11. rujna (Hina)- Obvezatan doručak i rekreativno
bavljenje športom, konzumiranje glavnih obroka bez međuobroka,
umjerenih količina alkohola i raznolike hrane, kao i prakticiranje
sedam do osam sati sna te nepušenje, "zlatna pravila" su "zdravog
života" koja preporuča voditelj Laboratorija za kemiju hrane i
prehrane na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, dr.
Irena Colić Barić. Umjerenost i raznolikost osnovni su zakoni
zdrave prehrane, ističe ona i dodaje kako ljudi trebaju početi
razmišljati o svojoj prehrani.#L#
"Zdrava prehrana" ne postoji nego pravilna ili adekvatna prehrana.
Takova je sva hrana unesena u organizam u umjerenim količinama i
prema pravilnom rasporedu. To znači imati redovite, raznolike
obroke uz umjerenost u jelu i piću te rekreaciju u bilo kojem obliku
barem dva puta tjedno. Dan treba obavezno početi doručkom što je
posebno važno naučiti djecu. Istraživanja pokazuju da djeca koja
preskaču taj obrok imaju slabije rezultate u školi, slabiju
koncentraciju te su bezvoljna i razdražljiva.
"Prehrambeno kulturna" potrošačka košara svaki bi dan trebala
sadržavati mliječne proizvode iz kojih organizam najbolje
apsorbira kalcij te minimalno obrađeno voće i povrće. Meso i jaja
bitne su namirnice, posebno u prehrani djece premda ih ne treba
smatrati okosnicom dnevnog obroka.
Cheesburgere, hamburgere, pizze i različite sendviče, tzv. "fast
food", nije zabranjeno jesti premda je na roditeljima da djeci
objasne kako je takva hrana poželjna ne više od jednom tjedno.
Volimo, odnosno ne volimo jesti one namirnice koje su nas roditelji
naučili, jer dajemo prednost omiljenim okusima dok one neomiljene
najčešće nismo niti osjetili.
Mediteranska prehrana, ona starih Grka, Sicilijanaca, Marokanaca
te Dalmatinaca, primjer je adekvatne prehrane jer se temelji na
maslinovu ulju kao jedinoj masnoći te na voću, povrću i crnom vinu
uz obrok pa je treba što više svakodnevno prakticirati.
Zdravom organizmu nije potrebno neprestano unošenje vitamina i
minerala ukoliko se jede dovoljno voća i povrća. Vitamini i
minerali su samo posrednici za pravilno izvršavanje metaboličkih
procesa dok su sami po sebi neiskoristivi. Najvažniju funkciju
imaju minerali u tragovima (oligoelementi) - željezo, cink, krom,
magnezij, selen, molibden.
Osim bolesti krvožilnog sustava, visokog tlaka, pretilosti i
šećerne bolesti, čiji su glavni uzročnici u nepravilnoj prehrani,
sve su češći slučajevi bolesti bulimije (povećano uzimanje hrane uz
namjerno povraćanje)i anoreksije (pomanjkanje apetita zbog
gađenja pred jelom), posebno kod mladih. Iako je psihološka
pozadina tih oboljenja ipak ljude treba educirati kako bi
prepoznali uzročnike i simptome tih bolesti kod sebe i drugih te
pravovremeno reagirali.
Brze dijete ili tzv. "bumerang dijete" kojima većina ljudi želi
brzo, efikasno i zauvijek smršaviti izazivaju suprotan učinak. Ove
dijete niske energetske vrijednosti vode neuspjehu jer se
kilogrami po završetku vrlo brzo vraćaju te se nakupljaju novi.
Uzrok tome su metabolički poremećaji, objašnjava dr. Colić jer
organizam počinje razgrađivati tkivo mišića i jetre gubeći najviše
vodu dok masti ostaju nerazgrađene.
Prihvatljiv gubitak tjelesne mase tijekom držanja pravilne dijete
ne smije iznositi više od pola kilograma tjedno. Dobro odabrana
dijeta ne bi smjela imati manje od 1000 kilokalorija dnevno, ne bi
se smjela temeljiti na jednoj vrsti namirnica te bi svakako trebala
sadržavati tri obroka na dan. Isto tako organizam bi u tome
razdoblju trebalo opskrbljivati minimalno s 1,5 litrom tekućine te
vitaminskim i mineralnim preparatima uz neizostavnu tjelesnu
aktivnost.
Nutricionisti(stručnjaci za prehranu) bi potrošače trebali
obrazovati o karakteristikama adekvatne prehrane posredstvom
Udruge za zaštitu potrošača te kroz obrazovanje u školama i
medijima.
Marina Putnik
(Hina) map il
150727 MET sep 98