FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: PROIZVODNJA INDUSTRIJE ŠEĆERA HRVATSKE 140.003 T

OPATIJA, 15. lipnja (Hina) - Proizvodnja Industrije šećera Hrvatske prošle godine je iznosila 140.003 tone, što je 16 posto manje u usporedbi s pretprošlom godinom, kazao je predsjednik CROS- Udruge industrije šećera Hrvatske Ilija Balić na dašanjem otvorenju 6. skupa Industrije šećera Hrvatske.
OPATIJA, 15. lipnja (Hina) - Proizvodnja Industrije šećera Hrvatske prošle godine je iznosila 140.003 tone, što je 16 posto manje u usporedbi s pretprošlom godinom, kazao je predsjednik CROS- Udruge industrije šećera Hrvatske Ilija Balić na dašanjem otvorenju 6. skupa Industrije šećera Hrvatske. #L# Zastupljenost šećera iz domaće sirovine lani je dosegnula 93 posto ili 130.571 tona, dok je preostatak bio iz uvozne sirovine. Na taj je način domaća industrija šećera dosljedna u proizvodnji šećera iz domaće sirovine, koja će, kazano je na skupu, sasvim zadovoljiti potrebe tržišta Hrvatske u svim oblicima potrošnje. Odnos proizvedenog šećera iz domaće sirovine i uvozne 1994. je bio 64:36. Početak mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno- pravni gospodarski sustav Hrvatske stvorio je uvjete za početak proizvodnje šećerne repe na tom važnom sirovinskom području za domeće šećerane, kazao je ministar poljoprivrede Zlatko Dominiković. U Hrvatskoj se gotovo 10 tisuća obiteljskih gospodarstava bavi tom proizvodnjom, a lani je zasijano 16 posto više površina u odnosu na predratne godine. Ministarstvo poljoprivrede RH značajan dio sredstava izdvaja za tu proizvodnju, a, primjerice, lani više od 52 milijuna kuna, što predstavlja gotovo deset posto ukupno isplaćenih poticaja i naknada u 1997. Dominiković je istaknuo da je uslijed ratnih zbivanja došlo do određenih problema u plasmanu šećera iz domaće proizvodnje, no, ministarstvo je izradilo program o privremenom uređenju tržišta šećera u Hrvatskoj za 1997/98. godinu, na temelju iskustava Europske unije. Po ministrovim riječima, ovih se dana radi na izradi projekta uređenja tržišta šećera za iduću proizvođačku godinu, u koju će biti unesena značajna poboljšanja. On je pozvao i predstavnike domaće industrije šećera da svojim prijedlozima pridonesu poboljšanju toga programa. U 1997. godini ukupne površine s kojih je povađena šećerna repa iznosile su 25.988 hektara, što je samo tri posto manje od prosjeka razdoblja 19986. do '90., istaknuto je na skupu. U strukturi sjetvenih površina 10,8 posto ili 2786 hektara su površine hrvatskog Podunavlja, proizvođači sirovinskog područja Tvornice šećera Osijek zasijali su 1824 hektara, dok je 862 hektara zasijano u Baranji. Sladorana iz Županje sjetvu je na tom području obavila na samo 100 hektara. Šećerna repa bila je dobre tehnološke kvalitete, a važno je istaknuti da je u strukturi sjetve došlo do znatnih promjena. Naime, sjetvene površine privatnog posjeda od 1991. do 1994. bile su zastupljene s približno 30 posto, a od 1995. do 1997. godine dostigle su razinu od 59 posto. U Tvornici šećera Osijek proizvedeno je prošle godine tri posto manje šećera nego 1996. i to 47.582 tone. Cjelokupna količina šećera proizvedena je iz domaće proizvodnje šećerne repe. U toj šećerani odnos između proizvodnje šećera iz domaće sirovine i uvozne bio je 88:12. Najmlađa šećerana u Hrvatskoj, Tvornica šećera Virovitica, lani je godišnji kapacitet stopostotno iskoristila. Proizvela je 47.621 tonu šećera ili 30 posto manje nego preklani. Uz to, povećala je proizvodnju šećera iz sirovine domaće proizvodnje za 28 posto i smanjila proizvodnju iz uvozne sirovine. Proizvodnja šećera smanjena je i u Tvornici šećera Sladorani iz Županje, 11 posto na 44.800 tona. Predstavnici domaće industrije šećera istaknuli su da je dobra tehnološka kakvoća šećerne repe, te dobar rad u tvornicama šećera, osigurao proizvodnju visoke kakvoće, koja zadovoljava europske standarde. (Hina) mku vel 151356 MET jun 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙