OPATIJA, 15. lipnja (Hina) - Proizvodnja Industrije šećera Hrvatske prošle godine je iznosila 140.003 tone, što je 16 posto manje u usporedbi s pretprošlom godinom, kazao je predsjednik CROS- Udruge industrije šećera Hrvatske Ilija
Balić na dašanjem otvorenju 6. skupa Industrije šećera Hrvatske.
OPATIJA, 15. lipnja (Hina) - Proizvodnja Industrije šećera
Hrvatske prošle godine je iznosila 140.003 tone, što je 16 posto
manje u usporedbi s pretprošlom godinom, kazao je predsjednik CROS-
Udruge industrije šećera Hrvatske Ilija Balić na dašanjem
otvorenju 6. skupa Industrije šećera Hrvatske. #L#
Zastupljenost šećera iz domaće sirovine lani je dosegnula 93 posto
ili 130.571 tona, dok je preostatak bio iz uvozne sirovine. Na taj
je način domaća industrija šećera dosljedna u proizvodnji šećera iz
domaće sirovine, koja će, kazano je na skupu, sasvim zadovoljiti
potrebe tržišta Hrvatske u svim oblicima potrošnje.
Odnos proizvedenog šećera iz domaće sirovine i uvozne 1994. je bio
64:36. Početak mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-
pravni gospodarski sustav Hrvatske stvorio je uvjete za početak
proizvodnje šećerne repe na tom važnom sirovinskom području za
domeće šećerane, kazao je ministar poljoprivrede Zlatko
Dominiković. U Hrvatskoj se gotovo 10 tisuća obiteljskih
gospodarstava bavi tom proizvodnjom, a lani je zasijano 16 posto
više površina u odnosu na predratne godine.
Ministarstvo poljoprivrede RH značajan dio sredstava izdvaja za tu
proizvodnju, a, primjerice, lani više od 52 milijuna kuna, što
predstavlja gotovo deset posto ukupno isplaćenih poticaja i
naknada u 1997.
Dominiković je istaknuo da je uslijed ratnih zbivanja došlo do
određenih problema u plasmanu šećera iz domaće proizvodnje, no,
ministarstvo je izradilo program o privremenom uređenju tržišta
šećera u Hrvatskoj za 1997/98. godinu, na temelju iskustava
Europske unije. Po ministrovim riječima, ovih se dana radi na
izradi projekta uređenja tržišta šećera za iduću proizvođačku
godinu, u koju će biti unesena značajna poboljšanja. On je pozvao i
predstavnike domaće industrije šećera da svojim prijedlozima
pridonesu poboljšanju toga programa.
U 1997. godini ukupne površine s kojih je povađena šećerna repa
iznosile su 25.988 hektara, što je samo tri posto manje od prosjeka
razdoblja 19986. do '90., istaknuto je na skupu.
U strukturi sjetvenih površina 10,8 posto ili 2786 hektara su
površine hrvatskog Podunavlja, proizvođači sirovinskog područja
Tvornice šećera Osijek zasijali su 1824 hektara, dok je 862 hektara
zasijano u Baranji. Sladorana iz Županje sjetvu je na tom području
obavila na samo 100 hektara.
Šećerna repa bila je dobre tehnološke kvalitete, a važno je
istaknuti da je u strukturi sjetve došlo do znatnih promjena.
Naime, sjetvene površine privatnog posjeda od 1991. do 1994. bile
su zastupljene s približno 30 posto, a od 1995. do 1997. godine
dostigle su razinu od 59 posto.
U Tvornici šećera Osijek proizvedeno je prošle godine tri posto
manje šećera nego 1996. i to 47.582 tone. Cjelokupna količina
šećera proizvedena je iz domaće proizvodnje šećerne repe. U toj
šećerani odnos između proizvodnje šećera iz domaće sirovine i
uvozne bio je 88:12.
Najmlađa šećerana u Hrvatskoj, Tvornica šećera Virovitica, lani je
godišnji kapacitet stopostotno iskoristila. Proizvela je 47.621
tonu šećera ili 30 posto manje nego preklani. Uz to, povećala je
proizvodnju šećera iz sirovine domaće proizvodnje za 28 posto i
smanjila proizvodnju iz uvozne sirovine.
Proizvodnja šećera smanjena je i u Tvornici šećera Sladorani iz
Županje, 11 posto na 44.800 tona.
Predstavnici domaće industrije šećera istaknuli su da je dobra
tehnološka kakvoća šećerne repe, te dobar rad u tvornicama šećera,
osigurao proizvodnju visoke kakvoće, koja zadovoljava europske
standarde.
(Hina) mku vel
151356 MET jun 98