ZAGREB, 25. svibnja (Hina) - "Kodeks - jamstvo neškodljivosti namirnica u ugostiteljstvu HACCP sustavom", naziv je priručnika u kojem se pojašnjava način rada i razmišljanja te kojim se analizama procesa u pripremi hrane unaprijed
prepoznaje opasnost od štetnih mikroorganizama. Kodeks, koji je predstavljen danas u Zagrebu, za potrebe svojih članica otkupila je Hrvatska gospodarska komora, a izradio stručni tim zagrebačke tvrtke "Ekotours" d.o.o.
ZAGREB, 25. svibnja (Hina) - "Kodeks - jamstvo neškodljivosti
namirnica u ugostiteljstvu HACCP sustavom", naziv je priručnika u
kojem se pojašnjava način rada i razmišljanja te kojim se analizama
procesa u pripremi hrane unaprijed prepoznaje opasnost od štetnih
mikroorganizama. Kodeks, koji je predstavljen danas u Zagrebu, za
potrebe svojih članica otkupila je Hrvatska gospodarska komora, a
izradio stručni tim zagrebačke tvrtke "Ekotours" d.o.o.#L#
Kodeks predstavlja pripremu za uvođenje u Hrvatsku novog sustava
koji jamči neškodljivost namirnica pod nazivom Analiza opasnosti
ključnih postupaka procesa proizvodnje (HACCP), a koji se
primjenjuje u zemljama Europske unije, SAD-a, Australije i Japana.
Sustav je prepoznatljiv i stvara povjerenje na svjetskom tržištu,
pa je stoga nezaobilazan za Hrvatsku kao turističku zemlju i jedan
je od preduvjeta prijama Hrvatske u europske integracije.
Identifikacijom ključnih točaka na kojima rizici nastaju, utvrđuju
se postupci za ispitivanje i nadzor te se redovitom provjerom i
analizom uklanjaju ili smanjuju opasnosti, istaknuo je mr.
Vladimir Mihoković iz "Ekotours"-a. Očekuje se da će ubrzo većina
hrvatskih hotela i ugostiteljskih objekata prihvatiti "Kodeks".
Pomoćnik ministra turizma dr. Velimir Šimičić naglasio je da je
Hrvatska prihvaćenjem HACCP sustava "još jedan korak bliže EU". Po
njegovim riječima, taj sustav je potreba, i važno je da ga
ugostitelji u što većem broju počnu primjenjivati. Za nekoliko
godina, procijenio je dr. Šimičić, HACCP će postati obveza svakoga
ugostitelja i hotelijera te svakog gospodarstvenika koji se bavi
proizvodnjom i distribucijom hrane.
Iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva najavljeno je da će Mesna
industrija "Ivanec" biti prva industrija koja će dobiti potvrdu o
uvođenju programa HACCP.
Dr. Ivan Vodopija, predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća pri
Ministarstvu zdravstva naglasio je važnost promičbe zdrave
hrvatske mediteranske prehrane, kao i opasnosti od uvažanja u
Hrvatsku svake vrste "genetskog smeća". Primjena HACCP-a u
Hrvatskoj, ovisit će o zakonodavstvu, kvaliteti laboratorija,
inspekcija te kontinuiranoj obuci osoblja, napomenuo je dr.
Vodopija.
(Hina) bma db
251417 MET may 98