FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJEN "KODEKS ZA JAMSTVO NEŠKODLJIVOSTI NAMIRNICA"

ZAGREB, 25. svibnja (Hina) - "Kodeks - jamstvo neškodljivosti namirnica u ugostiteljstvu HACCP sustavom", naziv je priručnika u kojem se pojašnjava način rada i razmišljanja te kojim se analizama procesa u pripremi hrane unaprijed prepoznaje opasnost od štetnih mikroorganizama. Kodeks, koji je predstavljen danas u Zagrebu, za potrebe svojih članica otkupila je Hrvatska gospodarska komora, a izradio stručni tim zagrebačke tvrtke "Ekotours" d.o.o.
ZAGREB, 25. svibnja (Hina) - "Kodeks - jamstvo neškodljivosti namirnica u ugostiteljstvu HACCP sustavom", naziv je priručnika u kojem se pojašnjava način rada i razmišljanja te kojim se analizama procesa u pripremi hrane unaprijed prepoznaje opasnost od štetnih mikroorganizama. Kodeks, koji je predstavljen danas u Zagrebu, za potrebe svojih članica otkupila je Hrvatska gospodarska komora, a izradio stručni tim zagrebačke tvrtke "Ekotours" d.o.o.#L# Kodeks predstavlja pripremu za uvođenje u Hrvatsku novog sustava koji jamči neškodljivost namirnica pod nazivom Analiza opasnosti ključnih postupaka procesa proizvodnje (HACCP), a koji se primjenjuje u zemljama Europske unije, SAD-a, Australije i Japana. Sustav je prepoznatljiv i stvara povjerenje na svjetskom tržištu, pa je stoga nezaobilazan za Hrvatsku kao turističku zemlju i jedan je od preduvjeta prijama Hrvatske u europske integracije. Identifikacijom ključnih točaka na kojima rizici nastaju, utvrđuju se postupci za ispitivanje i nadzor te se redovitom provjerom i analizom uklanjaju ili smanjuju opasnosti, istaknuo je mr. Vladimir Mihoković iz "Ekotours"-a. Očekuje se da će ubrzo većina hrvatskih hotela i ugostiteljskih objekata prihvatiti "Kodeks". Pomoćnik ministra turizma dr. Velimir Šimičić naglasio je da je Hrvatska prihvaćenjem HACCP sustava "još jedan korak bliže EU". Po njegovim riječima, taj sustav je potreba, i važno je da ga ugostitelji u što većem broju počnu primjenjivati. Za nekoliko godina, procijenio je dr. Šimičić, HACCP će postati obveza svakoga ugostitelja i hotelijera te svakog gospodarstvenika koji se bavi proizvodnjom i distribucijom hrane. Iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva najavljeno je da će Mesna industrija "Ivanec" biti prva industrija koja će dobiti potvrdu o uvođenju programa HACCP. Dr. Ivan Vodopija, predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća pri Ministarstvu zdravstva naglasio je važnost promičbe zdrave hrvatske mediteranske prehrane, kao i opasnosti od uvažanja u Hrvatsku svake vrste "genetskog smeća". Primjena HACCP-a u Hrvatskoj, ovisit će o zakonodavstvu, kvaliteti laboratorija, inspekcija te kontinuiranoj obuci osoblja, napomenuo je dr. Vodopija. (Hina) bma db 251417 MET may 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙