FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA KUPINA I CURRYJA

NEW ORLEANS, 2. travnja (Hina/Reuters) - Istraživači su prošlog vikenda objavili kako se čini da kupine i sastojak curryja imaju antikancerogena svojstva, no kako je - radi potvrđivanja tih zaključaka, potrebno provesti detaljnija istraživanja.
NEW ORLEANS, 2. travnja (Hina/Reuters) - Istraživači su prošlog vikenda objavili kako se čini da kupine i sastojak curryja imaju antikancerogena svojstva, no kako je - radi potvrđivanja tih zaključaka, potrebno provesti detaljnija istraživanja.#L# To je rečeno na godišnjem sastanku Američke udruge za istraživanje raka. U jednom se pokusu pokazalo da je za štakore koji su hranjeni kupinama manje vjerojatno da će oboljeti od raka jednjaka nego za štakore koji nisu jeli to voće, kazala je Laura Ann Kresty koja je diplomirala na "Ohio State University". Za životinje koje su hranjene 5-postotnim koncentratom voća bilo je 39 posto manje vjerojatno da će oboljeti od tumora, a za one koje su hranjene 10-postotnim koncentratom vjerojatnost je bila 49 posto manja, kazala je Krestyjeva. "Rezultati idu u prilog epidemiološkim otkrićima da voće i povrće štite od raka, a upućuju na to da u kupinama ima sastojaka koji mogu spriječiti rast tumora", kazala je. Bandaru Reddy, znanstvenik pri "American Health Foundation" (Američka zdravstvena zaklada), kazao je kako kurkuma, sastojak začina curryja, smanjuje učestalost raka debelog crijeva u laboratorijskih štakora gotovo za 30 posto. Štakori su primali 0,6- postotnu koncentraciju kurkume (vrste đumbira). "Naša istraživanja pokazuju kako kurkuma znatno djeluje na sprječavanje razvoja raka debelog crijeva", kazao je Reddy. Kurkumu je ispitivao jer je poznata po antioksidacijskim i antiupalnim svojstvima, no način na koji djeluje protiv nastanka raka dosad nije bio poznat. (Hina) car bnš 020115 MET apr 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙