NEW ORLEANS, 2. travnja (Hina/Reuters) - Istraživači su prošlog vikenda objavili kako se čini da kupine i sastojak curryja imaju antikancerogena svojstva, no kako je - radi potvrđivanja tih zaključaka, potrebno provesti detaljnija
istraživanja.
NEW ORLEANS, 2. travnja (Hina/Reuters) - Istraživači su prošlog
vikenda objavili kako se čini da kupine i sastojak curryja imaju
antikancerogena svojstva, no kako je - radi potvrđivanja tih
zaključaka, potrebno provesti detaljnija istraživanja.#L#
To je rečeno na godišnjem sastanku Američke udruge za istraživanje
raka.
U jednom se pokusu pokazalo da je za štakore koji su hranjeni
kupinama manje vjerojatno da će oboljeti od raka jednjaka nego za
štakore koji nisu jeli to voće, kazala je Laura Ann Kresty koja je
diplomirala na "Ohio State University".
Za životinje koje su hranjene 5-postotnim koncentratom voća bilo je
39 posto manje vjerojatno da će oboljeti od tumora, a za one koje su
hranjene 10-postotnim koncentratom vjerojatnost je bila 49 posto
manja, kazala je Krestyjeva.
"Rezultati idu u prilog epidemiološkim otkrićima da voće i povrće
štite od raka, a upućuju na to da u kupinama ima sastojaka koji mogu
spriječiti rast tumora", kazala je.
Bandaru Reddy, znanstvenik pri "American Health Foundation"
(Američka zdravstvena zaklada), kazao je kako kurkuma, sastojak
začina curryja, smanjuje učestalost raka debelog crijeva u
laboratorijskih štakora gotovo za 30 posto. Štakori su primali 0,6-
postotnu koncentraciju kurkume (vrste đumbira).
"Naša istraživanja pokazuju kako kurkuma znatno djeluje na
sprječavanje razvoja raka debelog crijeva", kazao je Reddy.
Kurkumu je ispitivao jer je poznata po antioksidacijskim i
antiupalnim svojstvima, no način na koji djeluje protiv nastanka
raka dosad nije bio poznat.
(Hina) car bnš
020115 MET apr 98