FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAČINI SU STVAR DOBROG OKUSA I ZDRAVLJA

WASHINGTON, 7. ožujka (Hina/AFP) - Začini u toplim krajevima koriste se u prvom redu zbog dobrog okusa, ali i zdravlja, piše u rezultatima istraživanja koji su objavljeni u novom broju časopisa "Quarterly Review of Biology".
WASHINGTON, 7. ožujka (Hina/AFP) - Začini u toplim krajevima koriste se u prvom redu zbog dobrog okusa, ali i zdravlja, piše u rezultatima istraživanja koji su objavljeni u novom broju časopisa "Quarterly Review of Biology". #L# "Najvažniji razlog za uporabu začina jest taj što pojačavaju okus nekog jela", naglašavaju voditelji istraživanja Jennifer Billing i Paul Sherman sa Sveučilišta "Cornell" iz Ithace (New York). "No, pravi bi razlog možda mogao biti i to da pomažu u uklanjanju patogenih bakterija iz hrane te tako pridonose očuvanju zdravlja, duljem životu i boljim reproduktivnim sposobnostima osoba koje vole njihov miris", dodaju voditelji istraživanja. Začini su vrlo uspješni u uklanjanju mikroorganizama i gljivica. Tim se istraživanjem posve pobija pretpostavka prema kojoj se u toplim krajevima začini rabe "kako bi uklonili loš okus i miris pokvarene hrane, ili kako bi povećali znojenje i tako poboljšali rashlađivanje tijela". Znanstvenici su proučili 4578 recepata iz 36 država te učestalost 43 različite vrste začina u jelima s mesom. Tako su utvrdili da se u 80 posto od 120 recepata iz Indonezije nalazi luk ili češnjak, a u 77 posto tih recepata i paprika. U Norveškoj, naprotiv, papar dolazi u manje od polovice od 77 proučenih recepata, luk u samo 20 posto, a paprika ni u jednom. (Hina) rug bnš 070216 MET mar 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙