WASHINGTON, 7. ožujka (Hina/AFP) - Začini u toplim krajevima koriste se u prvom redu zbog dobrog okusa, ali i zdravlja, piše u rezultatima istraživanja koji su objavljeni u novom broju časopisa "Quarterly Review of Biology".
WASHINGTON, 7. ožujka (Hina/AFP) - Začini u toplim krajevima
koriste se u prvom redu zbog dobrog okusa, ali i zdravlja, piše u
rezultatima istraživanja koji su objavljeni u novom broju časopisa
"Quarterly Review of Biology". #L#
"Najvažniji razlog za uporabu začina jest taj što pojačavaju okus
nekog jela", naglašavaju voditelji istraživanja Jennifer Billing i
Paul Sherman sa Sveučilišta "Cornell" iz Ithace (New York).
"No, pravi bi razlog možda mogao biti i to da pomažu u uklanjanju
patogenih bakterija iz hrane te tako pridonose očuvanju zdravlja,
duljem životu i boljim reproduktivnim sposobnostima osoba koje
vole njihov miris", dodaju voditelji istraživanja.
Začini su vrlo uspješni u uklanjanju mikroorganizama i gljivica.
Tim se istraživanjem posve pobija pretpostavka prema kojoj se u
toplim krajevima začini rabe "kako bi uklonili loš okus i miris
pokvarene hrane, ili kako bi povećali znojenje i tako poboljšali
rashlađivanje tijela".
Znanstvenici su proučili 4578 recepata iz 36 država te učestalost
43 različite vrste začina u jelima s mesom.
Tako su utvrdili da se u 80 posto od 120 recepata iz Indonezije
nalazi luk ili češnjak, a u 77 posto tih recepata i paprika.
U Norveškoj, naprotiv, papar dolazi u manje od polovice od 77
proučenih recepata, luk u samo 20 posto, a paprika ni u jednom.
(Hina) rug bnš
070216 MET mar 98