ZAGREB, 23. ožujka (Hina) - Završetak kategorizacije hrvatskih hotelskih i ugostiteljskih objekata umjesto do 16. kolovoza ove godine očekuje se 1. svibnja iduće godine, pa će se u treći milenij ući sa svim kategoriziranim hotelskim i
ugostiteljskim objektima, transparentno konkurentskim turističkim zemljama na Sredozemlju. Uz to, hrvatsko Ministarstvo turizma prihvatilo je sve sugestije interesnih skupina u svezi Izmjena i dopuna Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Sergej Morsan.
ZAGREB, 23. ožujka (Hina) - Završetak kategorizacije hrvatskih
hotelskih i ugostiteljskih objekata umjesto do 16. kolovoza ove
godine očekuje se 1. svibnja iduće godine, pa će se u treći milenij
ući sa svim kategoriziranim hotelskim i ugostiteljskim objektima,
transparentno konkurentskim turističkim zemljama na Sredozemlju.
Uz to, hrvatsko Ministarstvo turizma prihvatilo je sve sugestije
interesnih skupina u svezi Izmjena i dopuna Pravilnika o
razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji
ugostiteljskih objekata, rekao je na današnjoj konferenciji
za novinare ministar turizma Sergej Morsan.#L#
Temeljem tih sugestija, Savjetodavno povjerenstvo, koje je
oformilo Ministarstvo turizma, razradilo je Pravilnik o
razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji
ugostiteljskih objekata, pri čemu su usvojeni i svi
prijedlozi Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH).
Neke od izmjena toga Pravilnika su: pružanje mogućnosti odstupanja
do jednog četvornog metra u veličini kupaonica u hotelskim sobama,
ali pod uvjetom da je kupaonica u potpunosti uređena, dok će se u
površinu sobe ubrojiti pretprostori, lođa i balkon.
Od 453 registrirana hotela u Hrvatskoj, 38 ih je podnijelo zahtjev
za kategorizaciju, od čega je 31 hotel potpuno kategoriziran,
istaknula je načelnica Odjela za kategorizaciju pri Ministarstvu
turizma Tijana Cvitković.
Kategorizaciju obavljaju županije i Ministarstvo turizma. Od
dosadašnjeg broja kategoriziranih hotela, 27 ih je kategorizirano
na razini županije, a četvero na razini Ministarstva turizma. Od
95.081 sobe za iznajmljivanje u privatnom vlasništvu, dosad je
kategorizirano otprilike 18.000 soba.
Svi ugostiteljski i hotelski objekti moraju do 16. kolovoza
predati zahtjev za kategorizaciju. Oni koji zadovoljavaju uvjetima
kategorizirat će se otprilike za dva mjeseca od podnošenja
zahtjeva, dok će ostali imati mogućnost "popravka" do 1. svibnja
iduće godine. Ukoliko i tada neće zadovoljiti utvrđene kriterije,
dobit će zvjezdicu koja im tada pripada, s mogućnošću dobivanja
veće kategorije nakon određenog vremena u kojem moraju zadovoljiti
postavljene uvjete.
Neki od novih kriterija su i postavljanje SOS uređaja u kupaonicama
u hotelskim sobama, uređaji za kondicioniranje zraka u
prostorijama gdje borave gosti te izgradnja zasebnih dizala za
osoblje i goste.
Uz postojeće hotelske i ugostiteljske objekte, nove vrste
ugostiteljskih objekata su hotelsko-apartmanska naselja i
omladinski hosteli. Mali hoteli, koji imaju do 40 smještajnih
jedinica, ne moraju imati trgovine, zasebna dizala za osoblje i
goste i dr., što moraju imati svi ostali objekti. Kampovi moraju
zadovoljiti minimalne uvjete, koji su, pak, potpuno usklađeni s
uvjetima koje diktira njemački automobilski klub ADAC. No, veći
kampovi moraju zadovoljiti i još neke uvjete.
Jedan od promijenjenih uvjeta za turističko osoblje je i znanje
stranih jezika, pri čemu će oni morati obvezno znati dobro jedan
umjesto dosad dva strana jezika.
Ministar Morsan drži da su sada ublaženi previsoki standardi,
a da pritom nisu ugroženi kriteriji glede uobičajenih standarda
u svijetu.
Bilo je riječi i o izmjeni članka 60. Zakona o ugostiteljskoj
djelatnosti. Naime, po njemu postoje dvije kategorije smještajnih
kapaciteta, oni koji se kategoriziraju i oni koji se ne
kategoriziraju. Potonji su, primjerice restorani, barovi,
kantine, kod kojih ne postoje nikakve promjene u odnosu na
postojeći Zakon, ali moraju zadovoljiti minimalne uvjete koje
taj Zakon nalaže. Smještajni objekti koji se kategoriziraju moraju
do 16. kolovoza također predati zahtjev za kategorizaciju.
Jedna od novina je i rad slastičarnica, pri čemu će one kao
ugostiteljski objekti moći raditi odvojeno od prostorija u kojima
se proizvode i nude slastice.
(Hina) splj sbo
231355 MET mar 98