FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: PRODULJEN ROK ZAVRŠETKA KATEGORIZACIJE HOTELA

ZAGREB, 23. ožujka (Hina) - Završetak kategorizacije hrvatskih hotelskih i ugostiteljskih objekata umjesto do 16. kolovoza ove godine očekuje se 1. svibnja iduće godine, pa će se u treći milenij ući sa svim kategoriziranim hotelskim i ugostiteljskim objektima, transparentno konkurentskim turističkim zemljama na Sredozemlju. Uz to, hrvatsko Ministarstvo turizma prihvatilo je sve sugestije interesnih skupina u svezi Izmjena i dopuna Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Sergej Morsan.
ZAGREB, 23. ožujka (Hina) - Završetak kategorizacije hrvatskih hotelskih i ugostiteljskih objekata umjesto do 16. kolovoza ove godine očekuje se 1. svibnja iduće godine, pa će se u treći milenij ući sa svim kategoriziranim hotelskim i ugostiteljskim objektima, transparentno konkurentskim turističkim zemljama na Sredozemlju. Uz to, hrvatsko Ministarstvo turizma prihvatilo je sve sugestije interesnih skupina u svezi Izmjena i dopuna Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Sergej Morsan.#L# Temeljem tih sugestija, Savjetodavno povjerenstvo, koje je oformilo Ministarstvo turizma, razradilo je Pravilnik o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, pri čemu su usvojeni i svi prijedlozi Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH). Neke od izmjena toga Pravilnika su: pružanje mogućnosti odstupanja do jednog četvornog metra u veličini kupaonica u hotelskim sobama, ali pod uvjetom da je kupaonica u potpunosti uređena, dok će se u površinu sobe ubrojiti pretprostori, lođa i balkon. Od 453 registrirana hotela u Hrvatskoj, 38 ih je podnijelo zahtjev za kategorizaciju, od čega je 31 hotel potpuno kategoriziran, istaknula je načelnica Odjela za kategorizaciju pri Ministarstvu turizma Tijana Cvitković. Kategorizaciju obavljaju županije i Ministarstvo turizma. Od dosadašnjeg broja kategoriziranih hotela, 27 ih je kategorizirano na razini županije, a četvero na razini Ministarstva turizma. Od 95.081 sobe za iznajmljivanje u privatnom vlasništvu, dosad je kategorizirano otprilike 18.000 soba. Svi ugostiteljski i hotelski objekti moraju do 16. kolovoza predati zahtjev za kategorizaciju. Oni koji zadovoljavaju uvjetima kategorizirat će se otprilike za dva mjeseca od podnošenja zahtjeva, dok će ostali imati mogućnost "popravka" do 1. svibnja iduće godine. Ukoliko i tada neće zadovoljiti utvrđene kriterije, dobit će zvjezdicu koja im tada pripada, s mogućnošću dobivanja veće kategorije nakon određenog vremena u kojem moraju zadovoljiti postavljene uvjete. Neki od novih kriterija su i postavljanje SOS uređaja u kupaonicama u hotelskim sobama, uređaji za kondicioniranje zraka u prostorijama gdje borave gosti te izgradnja zasebnih dizala za osoblje i goste. Uz postojeće hotelske i ugostiteljske objekte, nove vrste ugostiteljskih objekata su hotelsko-apartmanska naselja i omladinski hosteli. Mali hoteli, koji imaju do 40 smještajnih jedinica, ne moraju imati trgovine, zasebna dizala za osoblje i goste i dr., što moraju imati svi ostali objekti. Kampovi moraju zadovoljiti minimalne uvjete, koji su, pak, potpuno usklađeni s uvjetima koje diktira njemački automobilski klub ADAC. No, veći kampovi moraju zadovoljiti i još neke uvjete. Jedan od promijenjenih uvjeta za turističko osoblje je i znanje stranih jezika, pri čemu će oni morati obvezno znati dobro jedan umjesto dosad dva strana jezika. Ministar Morsan drži da su sada ublaženi previsoki standardi, a da pritom nisu ugroženi kriteriji glede uobičajenih standarda u svijetu. Bilo je riječi i o izmjeni članka 60. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Naime, po njemu postoje dvije kategorije smještajnih kapaciteta, oni koji se kategoriziraju i oni koji se ne kategoriziraju. Potonji su, primjerice restorani, barovi, kantine, kod kojih ne postoje nikakve promjene u odnosu na postojeći Zakon, ali moraju zadovoljiti minimalne uvjete koje taj Zakon nalaže. Smještajni objekti koji se kategoriziraju moraju do 16. kolovoza također predati zahtjev za kategorizaciju. Jedna od novina je i rad slastičarnica, pri čemu će one kao ugostiteljski objekti moći raditi odvojeno od prostorija u kojima se proizvode i nude slastice. (Hina) splj sbo 231355 MET mar 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙