ZAGREB, 10. ožujka (Hina) - Domaća konditorska industrija lani je proizvela 43.998 tona konditorskih proizvoda, 4,28 posto više nego 1996. Po riječima direktora tvrtke za razvoj i unapređenje konditorske industrije Kondin, Rudolfa
Lermana, povećana je proizvodnja svih proizvoda, osim guma za žvakanje.
ZAGREB, 10. ožujka (Hina) - Domaća konditorska industrija lani je
proizvela 43.998 tona konditorskih proizvoda, 4,28 posto više nego
1996. Po riječima direktora tvrtke za razvoj i unapređenje
konditorske industrije Kondin, Rudolfa Lermana, povećana je
proizvodnja svih proizvoda, osim guma za žvakanje.#L#
Najveći količinski rast proizvodnje zabilježen je kod keksa i
srodnih proizvoda - 657 tona ili ukupno 12.557 tona. Proizvodnja
vafla porasla je 622 tone, kakao proizvoda 327 tona, bombona 99
tona, industrijskih kolača 84 tone, proizvoda sličnih čokoladi 83
tone, a krem proizvoda 30 tona više.
Nastavljen pad proizvodnje guma za žvakanje, kojih je lani
proizvedeno samo 22 tone ili čak 97 tona manje nego preklani,
po Lermanovom mišljenju, dokazuje kako se ta proizvodnja
gasi uništena uvoznom konkurencijom.
Od dvanaest domaćih proizvođača lani je njih sedam smanjilo
proizvodnju, a najviše Podravka, 288 tona. Porast proizvodnje
ostvarili su Sloboda za gotovo 18 posto, Zvečevo 18,29 posto,
Kraš 2,25 posto, Kandit 10,83 posto te Bobis 55,90 posto.
U ukupnoj proizvodnji konditorskih proizvoda najveći udjel i
nadalje ima zagrebačka prehrambena industrija Kraš - 49,39 posto.
Značajnije udjele ima još Sloboda - 15,21 posto, Koestlin 10
posto, Zvečevo 9,08 posto te Kandit - 9,04 posto.
(Hina) mk sbo
101255 MET mar 98