PARIZ, 19. siječnja (Hina/AFP) - Suprotno svakom očekivanju, konzumacija vina ne samo da ne povećava mogućnost slabljenja vida, povezanog sa starenjem, već je čak i smanjuje, tvrde američki znanstvenici u listu Američkoga
gerijatrijskog društva.
PARIZ, 19. siječnja (Hina/AFP) - Suprotno svakom očekivanju,
konzumacija vina ne samo da ne povećava mogućnost slabljenja vida,
povezanog sa starenjem, već je čak i smanjuje, tvrde američki
znanstvenici u listu Američkoga gerijatrijskog društva. #L#
Ekipa dr. Thomasa Obisesana sa Sveučilišta "Howard" u Washingtonu
istraživala je vezu između konzumacije vina i slabljenja vida na
3072 osobe u dobi od 45 do 75 godina koje imaju problema za koje se
pretpostavlja da su vezani uz propadanje mrežnice.
Budući da je poznato da alkohol uzrokuje povećani tlak i bolesti
mrežnice, znanstvenici su očekivali da će naići na veći broj
slučajeva te bolesti u osoba koje vole popiti. Naprotiv, utvrdili
su, i to nakon više statističkih provjera životnih navika osoba
koje su ispitivali, da je kod ljubitelja vina opasnost od pojave te
bolesti 20 posto manja nego kod onih osoba koje ne piju vino ili onih
koje piju pivo ili žestoka pića.
Prema mišljenju voditelja istraživanja, opasnost od propadanja
mrežnice najvjerojatnije je manja zbog antioksidansa u vinu i
njihova djelovanja na krvna tjelešca.
No, u komentaru, objavljenom uz rezultate tog istraživanja, jedan
drugi liječnik upozorava starije osobe koje bi ti rezultati mogli
navesti na malo zakašnjelo posezanje za čašicom, ističući neke
druge opasnosti kojima bi se tako izložile: padove, lomove, moždanu
kap i interakcije alkohola s ostalim lijekovima koje uzimaju.
Propadanje središnjeg dijela mrežnice jedan je od najvažnijih
uzroka sljepila u industrijaliziranim državama.
Iako se rijetko javlja do 55. godine života, ta bolest pogađa 30
posto 75-godišnjaka.
(Hina) rug bnš
190624 MET jan 98