FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENO DOKAZANO: UZ KEKSE JE NAJBOLJE HLADNO MLIJEKO

ZAGREB, 11. studenoga (Hina) - Keks nije najukusniji uz kavu ili čaj, nego uz hladno čokoladno mlijeko, pokazalo je istraživanje. Naime, znanstvenici s nottinghamskog sveučilišta otkrili su da mliječni napici zadržavaju okus keksa u ustima dok ga vrući napici "brišu" prije nego što usta i nos uopće dobiju priliku uživati u okusu, prenosi BBC.
ZAGREB, 11. studenoga (Hina) - Keks nije najukusniji uz kavu ili čaj, nego uz hladno čokoladno mlijeko, pokazalo je istraživanje. Naime, znanstvenici s nottinghamskog sveučilišta otkrili su da mliječni napici zadržavaju okus keksa u ustima dok ga vrući napici "brišu" prije nego što usta i nos uopće dobiju priliku uživati u okusu, prenosi BBC. #L# Ispitivanje je vodio dr. Len Fisher, znanstvenik koji je ove godine osvojio Ig Nobelovu nagradu, šaljivu nagradu koja se dodjeljuje za znanstveni rad koji se, po mišljenju nekih, "ne može ili ne bi trebao primjenjivati". Nagradu je dobio za istraživanje znanosti potapanja keksića u čaj. Rezultat toga, sad već slavnoga istraživanja, bila je matematička formula koja pokazuje što se događa dok keks upija tekućinu, ali i iscrpni savjeti za umakanje keksa. Dr. Fisher se služio vrlo suvremenom laboratorijskom opremom kojom je mjerio količinu okusa koja se otpušta u stražnji dio nosa nakon konzumacije različitih kombinacija keksa i napitaka. Dok su isprobavane različite kombinacije u jednu nosnicu je umetnuta cjevčica kojom su uzimani uzorci daha. Mala količina zraka iz svakog udaha spremljena je u komoru gdje su odvajane različite kemikalije a njihova mjerenja očitavana su na monitoru. Istraživanje je sponzorirala tvrtka koja proizvodi kekse "McVitie's", a pokazalo je kako se uz kekse ne bi trebalo piti kavu ili čaj nego mliječne napitke. Keksi uz mliječne napitke otpuštaju do 11 puta više okusa nego kad se jedu suhi. "Mlijeko je zapravo mješavina kapljica masti raspršenih u vodi. Te kapljice masti ostaju u ustima i zadržavaju okus keksa pa se aroma otpušta u stražnji dio nosa. To mozak prepoznaje kao okus. Čokolada pomaže jer i ona sadrži masti koje pojačavaju djelovanje." Nakon dva mjeseca istraživanja i ispitivanja više od 200 kombinacija keksa i napitaka, ispitivanje je pokazalo da, recimo keksi "Digestive" (čokoladni i obični) otpuštaju 11 puta više okusa kada ih se konzumira s čokoladnim mlijekom, a "Jaffa" sedam puta više okusa s narančinim sokom ili squashom. Dr. Fishera je začudilo što su čaj i kava pokazali tako loše rezultate: "Očekivao sam da će topli napitci vaporizirati arome, ali nije tako. Toplo piće okus odmah odnese niz grlo." (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙