ZAGREB, 11. studenoga (Hina) - Keks nije najukusniji uz kavu ili čaj, nego uz hladno čokoladno mlijeko, pokazalo je istraživanje. Naime, znanstvenici s nottinghamskog sveučilišta otkrili su da mliječni napici zadržavaju okus keksa u
ustima dok ga vrući napici "brišu" prije nego što usta i nos uopće dobiju priliku uživati u okusu, prenosi BBC.
ZAGREB, 11. studenoga (Hina) - Keks nije najukusniji uz kavu ili
čaj, nego uz hladno čokoladno mlijeko, pokazalo je istraživanje.
Naime, znanstvenici s nottinghamskog sveučilišta otkrili su da
mliječni napici zadržavaju okus keksa u ustima dok ga vrući napici
"brišu" prije nego što usta i nos uopće dobiju priliku uživati u
okusu, prenosi BBC. #L#
Ispitivanje je vodio dr. Len Fisher, znanstvenik koji je ove godine
osvojio Ig Nobelovu nagradu, šaljivu nagradu koja se dodjeljuje za
znanstveni rad koji se, po mišljenju nekih, "ne može ili ne bi
trebao primjenjivati". Nagradu je dobio za istraživanje znanosti
potapanja keksića u čaj. Rezultat toga, sad već slavnoga
istraživanja, bila je matematička formula koja pokazuje što se
događa dok keks upija tekućinu, ali i iscrpni savjeti za umakanje
keksa.
Dr. Fisher se služio vrlo suvremenom laboratorijskom opremom kojom
je mjerio količinu okusa koja se otpušta u stražnji dio nosa nakon
konzumacije različitih kombinacija keksa i napitaka. Dok su
isprobavane različite kombinacije u jednu nosnicu je umetnuta
cjevčica kojom su uzimani uzorci daha. Mala količina zraka iz
svakog udaha spremljena je u komoru gdje su odvajane različite
kemikalije a njihova mjerenja očitavana su na monitoru.
Istraživanje je sponzorirala tvrtka koja proizvodi kekse
"McVitie's", a pokazalo je kako se uz kekse ne bi trebalo piti kavu
ili čaj nego mliječne napitke. Keksi uz mliječne napitke otpuštaju
do 11 puta više okusa nego kad se jedu suhi.
"Mlijeko je zapravo mješavina kapljica masti raspršenih u vodi. Te
kapljice masti ostaju u ustima i zadržavaju okus keksa pa se aroma
otpušta u stražnji dio nosa. To mozak prepoznaje kao okus. Čokolada
pomaže jer i ona sadrži masti koje pojačavaju djelovanje."
Nakon dva mjeseca istraživanja i ispitivanja više od 200
kombinacija keksa i napitaka, ispitivanje je pokazalo da, recimo
keksi "Digestive" (čokoladni i obični) otpuštaju 11 puta više okusa
kada ih se konzumira s čokoladnim mlijekom, a "Jaffa" sedam puta
više okusa s narančinim sokom ili squashom.
Dr. Fishera je začudilo što su čaj i kava pokazali tako loše
rezultate: "Očekivao sam da će topli napitci vaporizirati arome,
ali nije tako. Toplo piće okus odmah odnese niz grlo."
(Hina) car dgk