MELBOURNE, 15. listopada (Hina/Reuters) - Europska zabrinutost zbog genetski modificirane hrane potaknuta je strahom od nepoznatog nakon kravljeg ludila i skandala s dioksinom, ocijenio je u petak John Lupien, direktor odjela za hranu
i prehranu UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).
MELBOURNE, 15. listopada (Hina/Reuters) - Europska zabrinutost
zbog genetski modificirane hrane potaknuta je strahom od
nepoznatog nakon kravljeg ludila i skandala s dioksinom, ocijenio
je u petak John Lupien, direktor odjela za hranu i prehranu UN-ove
Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). #L#
Lupien, koji sudjeluje na konferenciji o međunarodnoj trgovini
hranom poslije 2000. u Melbournu, objašnjava zabrinutost europskih
potrošača za sigurnost genetski modificirane hrane nedostatkom
uputa prilikom uvođenja hrane na tržište i gubitkom povjerenja u
regulatore sigurnosti hrane.
"Ta zabrinutost više je strah od nepoznatog nego strah zbog
rastućih problema sa sigurnošću hrane", rekao je Lupien na
novinskoj konferenciji.
Američke uzgajivače kukuruza i sojinog ploda razljutile su
poteškoće s kojima se suočavaju prilikom izvoza u Europu zbog spora
oko genetski modificirane hrane koja je izazvala poviku među
potrošačima.
Lupien je dodao da je povjerenje europskih potrošača u sigurnost
hrane poljuljano dvostruko, zbog kravljeg ludila i zbog trovanja
nekih prehrambenih proizvoda dioksinom ove godine.
Međutim, ni FAO ni Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nisu
utvrdili nikakve probleme s genetički modificiranom hranom,
istaknuo je Lupien priznajući da ipak postoji manja opasnost od
mogućeg "unošenja alergenata u hranu prilikom mijenjanja njezinog
genetskog sastava".
On je također ukazao na potrebu da se usklade međunarodni zakoni
kojima se regulira označavanje genetski modificirane hrane.
(Hina) rj rb