ATLANTA, 11. studenoga (Hina/Reuters) - Kineski istraživači iznijeli su nove dokaze da uobičajena zapadna prehrana može uzrokovati srčane bolesti.
ATLANTA, 11. studenoga (Hina/Reuters) - Kineski istraživači
iznijeli su nove dokaze da uobičajena zapadna prehrana može
uzrokovati srčane bolesti. #L#
Oni izvješćuju kako će osobe koje jedu tradicionalnu kinesku hranu,
koja se temelji na riži, povrću i zelenom čaju, vjerojatno imati
mnogo manje fizičkih simptoma srčanih bolesti - unatoč raširenosti
navike pušenja.
No kad su se Kinezi preselili u Zapadne gradove kao što su San
Francisco ili Sydney, na njihovim su se arterijama počele
primjećivati promjene tipične za srčane bolesti, kazao je dr. Kam
Woo sa Sveučilišta u Hong Kongu na sastanku Američke udruge
kardiologa.
"I Kinezi i pripadnici drugih naroda morali bi shvatiti
potencijalni učinak tradicionalne kineske kuhinje", kazao je Woo.
"Morali bi razmisliti o povećavanju količine zelenog čaja, povrća i
smanjenju količine mesa i mliječnih proizvoda." Woo je u
istraživanje najprije uključio seljake iz Pan Yua, grada u
provinciji Guandgong. Provincija je oko 100 milja udaljena od Hong
Konga i nalazi se u južnoj Kini, u kojoj je raširenost srčanih
bolesti najmanja na svijetu.
Ultrazvukom je mjerio debljinu unutrašnjih stijenka karotidnih
arterija koje dovode krv u mozak, a zabilježio je i osnovne podatke
o prehrambenim navikama seljaka uključenih u istraživanje.
Woo je zatim usporedio ta mjerenja s onima obavljenim na Kinezima
koji su preuzeli zapadni način života i koji žive u Hong Kongu,
Sydneyu i San Franciscu. Ispitao je 116 osoba u dobi između 20 i 60
godina.
Prosječna debljina unutrašnje stijenke arterija bila je oko jedne
petine manja među stanovnicima sela Pan Yu nego u Kineza koji su
živjeli zapadnim stilom života, izvješćuje Woo.
Seljaci iz Pan Yua jedu upola manje mesa i vrlo malo mliječnih
proizvoda za razliku od Kineza koji su prihvatili zapadni način
prehrane. Jedu više povrća, tofua i piju puno više zelenog čaja.
Za doručak seljaci jedu rižinu kašu, žemlje pečene na pari s malo
mesa i mnogo čaja.
Drugi obroci sadrže povrće kuhano na pari, nešto mesa i ribu
ili tofu.
Woo tvrdi da bi Zapadnjaci morali jesti više povrća i manje masnog
mesa, ali i češće pripremati hranu na kineski način, kuhati je na
pari ili pržiti.
(Hina) car dgk