FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KINESKA KUHINJA ČUVA SRCE

ATLANTA, 11. studenoga (Hina/Reuters) - Kineski istraživači iznijeli su nove dokaze da uobičajena zapadna prehrana može uzrokovati srčane bolesti.
ATLANTA, 11. studenoga (Hina/Reuters) - Kineski istraživači iznijeli su nove dokaze da uobičajena zapadna prehrana može uzrokovati srčane bolesti. #L# Oni izvješćuju kako će osobe koje jedu tradicionalnu kinesku hranu, koja se temelji na riži, povrću i zelenom čaju, vjerojatno imati mnogo manje fizičkih simptoma srčanih bolesti - unatoč raširenosti navike pušenja. No kad su se Kinezi preselili u Zapadne gradove kao što su San Francisco ili Sydney, na njihovim su se arterijama počele primjećivati promjene tipične za srčane bolesti, kazao je dr. Kam Woo sa Sveučilišta u Hong Kongu na sastanku Američke udruge kardiologa. "I Kinezi i pripadnici drugih naroda morali bi shvatiti potencijalni učinak tradicionalne kineske kuhinje", kazao je Woo. "Morali bi razmisliti o povećavanju količine zelenog čaja, povrća i smanjenju količine mesa i mliječnih proizvoda." Woo je u istraživanje najprije uključio seljake iz Pan Yua, grada u provinciji Guandgong. Provincija je oko 100 milja udaljena od Hong Konga i nalazi se u južnoj Kini, u kojoj je raširenost srčanih bolesti najmanja na svijetu. Ultrazvukom je mjerio debljinu unutrašnjih stijenka karotidnih arterija koje dovode krv u mozak, a zabilježio je i osnovne podatke o prehrambenim navikama seljaka uključenih u istraživanje. Woo je zatim usporedio ta mjerenja s onima obavljenim na Kinezima koji su preuzeli zapadni način života i koji žive u Hong Kongu, Sydneyu i San Franciscu. Ispitao je 116 osoba u dobi između 20 i 60 godina. Prosječna debljina unutrašnje stijenke arterija bila je oko jedne petine manja među stanovnicima sela Pan Yu nego u Kineza koji su živjeli zapadnim stilom života, izvješćuje Woo. Seljaci iz Pan Yua jedu upola manje mesa i vrlo malo mliječnih proizvoda za razliku od Kineza koji su prihvatili zapadni način prehrane. Jedu više povrća, tofua i piju puno više zelenog čaja. Za doručak seljaci jedu rižinu kašu, žemlje pečene na pari s malo mesa i mnogo čaja. Drugi obroci sadrže povrće kuhano na pari, nešto mesa i ribu ili tofu. Woo tvrdi da bi Zapadnjaci morali jesti više povrća i manje masnog mesa, ali i češće pripremati hranu na kineski način, kuhati je na pari ili pržiti. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙