CACERES, 3. rujna (Hina/AFP) - Na sveučilištu španjolske pokrajine Estremadura stručnjaci pokušavaju stvoriti "elektronički nos" koji bi prepoznavao kvalitetnu šunku.
CACERES, 3. rujna (Hina/AFP) - Na sveučilištu španjolske pokrajine
Estremadura stručnjaci pokušavaju stvoriti "elektronički nos"
koji bi prepoznavao kvalitetnu šunku. #L#
Program "Jamotron", s proračunom od 700.000 eura koji će u roku od
tri godine stići iz europskih blagajni, morao bi proizvesti
"elektronički sustav za kontrolu proizvodnje i kakvoće iberske
šunke".
Elektronički degustator morat će analizirati mirise iz zraka oko
šunke i otkrivati pravu "ibersku šunku", dragulj španjolske
industrije mesnih proizvoda, te odbijati imitacije.
Taj istraživački projekt podupiru Zaklada za razvoj znanosti i
tehnologije (FUNDECYT), a vodi ga profesor elektronike sa
sveučilišta pokrajine Estremadure Javier Lopez Aguile.
U projekt su uključena dva odsjeka toga sveučilišta: odsjek za
elektronički inženjering koji mora sastaviti neuronsku mrežu
umjetne inteligencije "nosa" i odjel za zootehnologiju koji mora
pronaći i odrediti jedinstvene mirise "iberske šunke", čija cijena
na tržištu može doseći i 60 eura po kilogramu.
(Hina) rug dgk