LJUBLJANA, 21. kolovoza (Hina)- Jedna od najstarijih tvornica u Sloveniji slavi 120. jubilej prisjećajući se boljih dana i svjesna da nikad neće biti kako je nekoć bilo.
LJUBLJANA, 21. kolovoza (Hina)- Jedna od najstarijih tvornica u
Sloveniji slavi 120. jubilej prisjećajući se boljih dana i svjesna
da nikad neće biti kako je nekoć bilo.#L#
Tvornicu ribljih konzervi s prvotnim nazivom "Ampelea" u Izoli je
1879. godine osnovao francuski poduzetnik Emile Louis Roullet.
"Delamaris" je dakle mnogo mlađi od prve tvornice sardina podignute
1822. u Nantesu (Francuzi su zahvaljujući Napoleonovu natječaju i
Pasteurovu otkriću termičke sterilizacije izumitelji i promotori
novog načina konzerviranja hrane), ali su među najstarijima na
Jadranu. Kako u svojoj knjizi, promoviranoj prilikom
"Delamarisova" jubileja tvrdi istraživač Bruno Volpi "Delamaris"
je zapravo počeo zatvarati sardine u limene kutije 4 godine prije
nego što su to tvrdili austrijski izvori, odmah nakon što je češki
industrijalac Warhanek otvorio tvornicu ribljih konzervi u Rijeci,
nakon toga na Hvaru, a onda i nedaleko Trsta.
Direktor dioničkog društva "Delamaris" Vojko Maver tvrdi da su
posljednja od deset tvornica konzervi sardina koliko ih je nekada
djelovalo na potezu koji danas predstavlja slovensko priobalje. U
bivšoj Jugoslaviji bili su najveći takav pogon s proizvodnjom od 40
milijuna konzervi godišnje, upošljavali 1200 radnika i imali 30
brodova. Danas je zaposlenih samo 350, pod "Delamarisovom"
zastavom plovi samo pet ribarica, a godišnje ulove oko 2000 tona
ribe, dok ostatak za preradu kupuju.
(Hina) fl dh