FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I ČAJ POMAŽE U PREVENCIJI SRČANOG UDARA

NEW YORK, 14. srpnja (Hina/AP) - Istraživanja stalno donose nova otkrića o hrani za zdravo srce: vlakna, grožđe, crveno vino - sada i čaj?
NEW YORK, 14. srpnja (Hina/AP) - Istraživanja stalno donose nova otkrića o hrani za zdravo srce: vlakna, grožđe, crveno vino - sada i čaj? #L# Nekad je bilo jednostavno: jedna jabuka dnevno čuva zdravlje. Zatim je na loš glas došao maslac, potom margarin, kasnije masnoće općenito, na koncu samo neke masnoće. Znanstvene ode ljekovitosti crvenog vina, piva, grožđa, određenoj vrsti riba i mediteranskom načinu prehrane najprije su nas navele na razmišljanje, a zatim nam se od svega zavrtjelo u glavi. Iz Londona nam danas dolazi zamisao da šalica čaja na dan, ili možda šest šalica, mogu pomoći u prevenciji srčane kapi. No savjeta je toliko, i stalno se mijenjaju, da zdravstveni stručnjaci, pa čak i kuhari, kažu kako je sve to previše zbunjujuće za prosječnu osobu koja samo želi znati što je dobro jesti. "Mnogo se besmislica iznosi o hrani", kaže Julia Child, istim sigurnim glasom koji je u stotinama televizijskih epizoda "Francuskog kuhara" mirno savjetovao dodavanje šalice vrhnja. Dijetetičarka Lisa Cohn dodaje: "Odlazimo spavati i kažu nam da moramo uzimati masnoće. Kad se probudimo kažu da su masnoće loše. Sve to zbunjuje." Gđa Cohn iz Društva za zdravlje žene na sveučilištu Columbija, savjetuje osobama koje se žele zdravo hraniti da obrate pažnju na sastojke hrane. "Važni su flavonoidi; oni postaju važan dio prehrane", kaže. "A ima ih u čaju, voću i povrću svijetle boje, te u crvenom vinu." Flavonoidi su prirodna tvar zahvaljujući kojoj krvne stanice postaju manje sklone stvaranju ugrušaka koji mogu izazvati srčani napad. Osim toga su i jedan od najsnažnijih antioksidansa: ublažavaju štetne učinke kisika u tijelu, poput taloženja masti u arterijama. "Birajte svijetle boje poput purpura i crvene, i pritom ne mislim na bombone", kaže gđa Cohn. "Lijepe salate, plavi patlidžan, miješane voćne salate s narančama, crveno vino i možda svijetlo plava borovnica. Uzimajte ih svakodnevno. Jedite povrće barem dvaput dnevno." I Robert Eckel, predsjednik nutricionističkog odbora Američke udruge za srce, misli da zdravo se hraniti ne znači slijediti najnovije modno ludilo u prehrani. "Pomisao da postoji nekoliko vrsta hrane koju bismo trebali uzimati u golemim količinama jednostavno nije ispravna", rekao je Eckel. "Ljudi se previše usredotočuju na pojedinačne vrste hrane. No razumna je uravnotežena prehrana." Iako ne smijemo zanemariti nova istraživanja o mogućim prednostima neke hrane, rekao je Eckel, njihove rezultate moramo primati oprezno. "Važno je dovesti u ravnotežu nove informacije s onim što je već poznato. Nećemo preporučiti ispijanje velikih količina alkohola samo zato što istraživanje podupire uzimanje malih količina piva ili vina. Važna je cjelokupan način prehrane", dodao je Eckel. (Hina) lbr dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙