FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"SPOROGRIZ" NAJZAD I U HRVATSKOJ

ZAGREB, 2. lipnja (Hina) - "Sporogriz" je stigao i u Hrvatsku! The Slow Food Movement, osnovan prije deset godina u gradu Bra u Pijemontu trebao je biti odgovorom na "Brzogriz" ili industrijalizirani i uniformirani Fast Food.
ZAGREB, 2. lipnja (Hina) - "Sporogriz" je stigao i u Hrvatsku! The Slow Food Movement, osnovan prije deset godina u gradu Bra u Pijemontu trebao je biti odgovorom na "Brzogriz" ili industrijalizirani i uniformirani Fast Food. #L# Pod naslovom Desetljeće 'sporogriza' Z. Gall u napisu objavljenom u Americanu navodi riječi manifesta na utemeljiteljskoj gurmanskoj seansi Udruge: "Zarobljenici smo brzine i smrtno ugroženi virusima grozničavog življenja, koje remeti i zatire naše navike, upliće se u našu privatnost i prisiljava nas na Fast Food, a čvrsta obrana užitaka jedini je način kojim se možemo suprotstaviti univerzalnom ludilu brzog življenja... Naša bi obrana mogla početi za stolom prihvaćanjem načela Slow Fooda ponovnim otkrivanjem okusa i užitaka regionalnih kuhinja..." Rezultat? Sporogrizi su danas rašireni u 36 zemalja, među ostalim, i u Hrvatskoj. "Sporogriz" je u Hrvatskoj prve korijena pustio u Istri. "Gozba" - ili convivium - lokalna je jedinica Slow Fooda, a osim istarske, te zagrebačke i splitske gozbe, "inicijacije" su održane i na Hvaru, Visu i Korčuli. "Sporogriz" pokazuje da se krhotine negdašnje hrvatske gastronomske tradicije i danas mogu uspješno iznijeti na svijetlo dana. Vrijedi pokušati, zaključuje autor. (Hina) ld ld

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙