ZAGREB, 2. lipnja (Hina) - "Sporogriz" je stigao i u Hrvatsku! The Slow Food Movement, osnovan prije deset godina u gradu Bra u Pijemontu trebao je biti odgovorom na "Brzogriz" ili industrijalizirani i uniformirani Fast Food.
ZAGREB, 2. lipnja (Hina) - "Sporogriz" je stigao i u Hrvatsku! The
Slow Food Movement, osnovan prije deset godina u gradu Bra u
Pijemontu trebao je biti odgovorom na "Brzogriz" ili
industrijalizirani i uniformirani Fast Food. #L#
Pod naslovom Desetljeće 'sporogriza' Z. Gall u napisu objavljenom u
Americanu navodi riječi manifesta na utemeljiteljskoj gurmanskoj
seansi Udruge: "Zarobljenici smo brzine i smrtno ugroženi virusima
grozničavog življenja, koje remeti i zatire naše navike, upliće se
u našu privatnost i prisiljava nas na Fast Food, a čvrsta obrana
užitaka jedini je način kojim se možemo suprotstaviti univerzalnom
ludilu brzog življenja... Naša bi obrana mogla početi za stolom
prihvaćanjem načela Slow Fooda ponovnim otkrivanjem okusa i
užitaka regionalnih kuhinja..." Rezultat? Sporogrizi su danas
rašireni u 36 zemalja, među ostalim, i u Hrvatskoj. "Sporogriz" je u
Hrvatskoj prve korijena pustio u Istri. "Gozba" - ili convivium -
lokalna je jedinica Slow Fooda, a osim istarske, te zagrebačke i
splitske gozbe, "inicijacije" su održane i na Hvaru, Visu i
Korčuli. "Sporogriz" pokazuje da se krhotine negdašnje hrvatske
gastronomske tradicije i danas mogu uspješno iznijeti na svijetlo
dana. Vrijedi pokušati, zaključuje autor.
(Hina) ld ld