STRASBOURG, 28. travnja (Hina/AFP) - Male francuske pivovare, žrtve industrijalizacije i stvaranja velikih tvrtki, odnedavno opet uspješno posluju, a klijenti su oni koji vole "prirodne" proizvode različita okusa.
STRASBOURG, 28. travnja (Hina/AFP) - Male francuske pivovare,
žrtve industrijalizacije i stvaranja velikih tvrtki, odnedavno
opet uspješno posluju, a klijenti su oni koji vole "prirodne"
proizvode različita okusa. #L#
Na izložbi piva održanoj u Strasbourgu predstavilo ih se desetak,
iz francuske pokrajine Alsace i ostalih krajeva Francuske.
Ta se pojava "eksplozivno" širi, kaže Eric Trossat, jedan od
brojnih novih vlasnika malih pivovara. Taj 32-godišnji inženjer
strojarstva, stručnjak za nuklearnu energiju, nedavno je otvorio
svoju mini-pivovaru u Uberachu (pokrajina Bas-Rhin) jer je želio
voditi vlastitu malu tvrtku, a na to su ga potaknuli susreti s
ljubiteljima piva.
Čini se da će se posao isplatiti. Proizvodnja litre piva stoji dva
FRF, dok vlasnik kavane ili restorana za litru piva plaća deset FRF
(otprilike 1,52 eura), kaže Jean-Claude Collin, voditelj
komercijalnih poslova SOFEX-a, tvrtke koja je organizira izložbu
piva. Prema tome, na tome se može zaraditi.
Da bi se moglo govoriti od mini-pivovari, Collin kaže da ona ne
smije proizvoditi više od 5.000 hektolitara piva godišnje. Za
usporedbu, Pivovare Kronenbourg u Francuskoj proizvode pribli8žno
deset milijuna hektolitara godišnje.
Za pivo proizvedeno u malim privatnim pivovarama moglo bi se reći da
je drukčije "jer svatko ima neku ideju", kaže Collin. Tako se može
kušati pivo od raži s medom iz Bretagne, pivo s kestenom s Korzike
ili pivo s gorčacem.
(Hina) rug dgk