LONDON, 2. travnja (Hina/Reuters) - Britanski znanstvenici otkrili su gene koji jagodama daju okus i miris, prenosi "New Scientist".
LONDON, 2. travnja (Hina/Reuters) - Britanski znanstvenici otkrili
su gene koji jagodama daju okus i miris, prenosi "New
Scientist".#L#
Ken Manning i istraživači iz Međunarodnoga istraživačkog centra za
hortikulturu namjeravaju nedavno otkriven gen iskoristiti za uzgoj
sočnijih plodova.
"Manningova ekipa otkrila je protein koji dovodi šećer u stanice
ploda iz floema, dijela biljke kroz koji hranjive tvari prelaze u
sve njezine dijelove", stoji u časopisu.
Protein, nazvan prijenosnik saharoze, dovodi šećer u velike
"spremnike" unutar biljke i omogućuje nakupljanje većih količina
šećera dok biljka ne sazri.
Pojačavanjem djelovanja gena koji proizvodi taj protein, Manning i
njegovi suradnici mogli bi povećati količinu šećera u voću i
učiniti ga slađim.
Osim toga, istraživači su otkrili i gen koji voću daje miris te šest
obitelji gena ključnih za uklanjanje oštrog okusa nezrelih
jagoda.
(Hina) car dgk