FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOĆE LI ZNANSTVENICI UZGOJITI JOŠ SLAĐE JAGODE?

LONDON, 2. travnja (Hina/Reuters) - Britanski znanstvenici otkrili su gene koji jagodama daju okus i miris, prenosi "New Scientist".
LONDON, 2. travnja (Hina/Reuters) - Britanski znanstvenici otkrili su gene koji jagodama daju okus i miris, prenosi "New Scientist".#L# Ken Manning i istraživači iz Međunarodnoga istraživačkog centra za hortikulturu namjeravaju nedavno otkriven gen iskoristiti za uzgoj sočnijih plodova. "Manningova ekipa otkrila je protein koji dovodi šećer u stanice ploda iz floema, dijela biljke kroz koji hranjive tvari prelaze u sve njezine dijelove", stoji u časopisu. Protein, nazvan prijenosnik saharoze, dovodi šećer u velike "spremnike" unutar biljke i omogućuje nakupljanje većih količina šećera dok biljka ne sazri. Pojačavanjem djelovanja gena koji proizvodi taj protein, Manning i njegovi suradnici mogli bi povećati količinu šećera u voću i učiniti ga slađim. Osim toga, istraživači su otkrili i gen koji voću daje miris te šest obitelji gena ključnih za uklanjanje oštrog okusa nezrelih jagoda. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙