ZAGREB, 27. travnja (Hina) - Čubar zamjenjuje papar, upozorava Darko Kantoci u Gospodarskom listu. Pogledamo li vrste začinskog bilja, uočit ćemo da je čubar sve prisutniji na našem tržištu. Njegov je uzgoj "u modi", tvrdi autor.
Lijepo, ali što je to čubar? L#L U nastavku napisa naslovljenog Čubar - umjesto papra, autor napominje da uzgoj narečene biljke u nas nema industrijsku tradiciju, te da je u narodu poznatiji kao bažulek koji su domaćice koristile kao začin za variva, osobito od graha. Čubar i bez dorade može u 50 posto slučajeva zamijeniti papar, uz doradu - posve! I još nešto: Čubar je uz mnoga ljekovita svojstva poznat i kao lijek za želudac! Sjetva čubra počinje u proljeće, od ožujka do svibnja. Čubar se razvija do visine od oko 40 centimetara i cvate sitnim ružičastim medonosnim cvjetovima. Otporan je na mraz i sušu. Žetva se obavlja kad je biljka u punom cvatu, jer u tom trenutku sadrži najviše eteričnih ulja. Pokošena masa suši se u zatvorenom prostoru ili sušari na temperaturi do 35 stupnjeva Celzijevih. Od 3 do 4 kilograma zelenog, dobije se oko 1 kilogram suhog čubra. Suha se biljka usitnjuje i sprema u staklenke ili papirnate vrećice. Ako volite papreno zašto ne bi mogli zavoljeti i "čubravo"?! (Hina) ld ld
ZAGREB, 27. travnja (Hina) - Čubar zamjenjuje papar, upozorava
Darko Kantoci u Gospodarskom listu. Pogledamo li vrste začinskog
bilja, uočit ćemo da je čubar sve prisutniji na našem tržištu.
Njegov je uzgoj "u modi", tvrdi autor. Lijepo, ali što je to čubar?
L#L
U nastavku napisa naslovljenog Čubar - umjesto papra, autor
napominje da uzgoj narečene biljke u nas nema industrijsku
tradiciju, te da je u narodu poznatiji kao bažulek koji su domaćice
koristile kao začin za variva, osobito od graha. Čubar i bez dorade
može u 50 posto slučajeva zamijeniti papar, uz doradu - posve! I još
nešto: Čubar je uz mnoga ljekovita svojstva poznat i kao lijek za
želudac! Sjetva čubra počinje u proljeće, od ožujka do svibnja.
Čubar se razvija do visine od oko 40 centimetara i cvate sitnim
ružičastim medonosnim cvjetovima. Otporan je na mraz i sušu. Žetva
se obavlja kad je biljka u punom cvatu, jer u tom trenutku sadrži
najviše eteričnih ulja. Pokošena masa suši se u zatvorenom prostoru
ili sušari na temperaturi do 35 stupnjeva Celzijevih. Od 3 do 4
kilograma zelenog, dobije se oko 1 kilogram suhog čubra. Suha se
biljka usitnjuje i sprema u staklenke ili papirnate vrećice. Ako
volite papreno zašto ne bi mogli zavoljeti i "čubravo"?!
(Hina) ld ld