FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AKO VAM ŠKODI PAPRENO KUŠAJTE ČUBRAVO

ZAGREB, 27. travnja (Hina) - Čubar zamjenjuje papar, upozorava Darko Kantoci u Gospodarskom listu. Pogledamo li vrste začinskog bilja, uočit ćemo da je čubar sve prisutniji na našem tržištu. Njegov je uzgoj "u modi", tvrdi autor. Lijepo, ali što je to čubar? L#L U nastavku napisa naslovljenog Čubar - umjesto papra, autor napominje da uzgoj narečene biljke u nas nema industrijsku tradiciju, te da je u narodu poznatiji kao bažulek koji su domaćice koristile kao začin za variva, osobito od graha. Čubar i bez dorade može u 50 posto slučajeva zamijeniti papar, uz doradu - posve! I još nešto: Čubar je uz mnoga ljekovita svojstva poznat i kao lijek za želudac! Sjetva čubra počinje u proljeće, od ožujka do svibnja. Čubar se razvija do visine od oko 40 centimetara i cvate sitnim ružičastim medonosnim cvjetovima. Otporan je na mraz i sušu. Žetva se obavlja kad je biljka u punom cvatu, jer u tom trenutku sadrži najviše eteričnih ulja. Pokošena masa suši se u zatvorenom prostoru ili sušari na temperaturi do 35 stupnjeva Celzijevih. Od 3 do 4 kilograma zelenog, dobije se oko 1 kilogram suhog čubra. Suha se biljka usitnjuje i sprema u staklenke ili papirnate vrećice. Ako volite papreno zašto ne bi mogli zavoljeti i "čubravo"?! (Hina) ld ld
ZAGREB, 27. travnja (Hina) - Čubar zamjenjuje papar, upozorava Darko Kantoci u Gospodarskom listu. Pogledamo li vrste začinskog bilja, uočit ćemo da je čubar sve prisutniji na našem tržištu. Njegov je uzgoj "u modi", tvrdi autor. Lijepo, ali što je to čubar? L#L U nastavku napisa naslovljenog Čubar - umjesto papra, autor napominje da uzgoj narečene biljke u nas nema industrijsku tradiciju, te da je u narodu poznatiji kao bažulek koji su domaćice koristile kao začin za variva, osobito od graha. Čubar i bez dorade može u 50 posto slučajeva zamijeniti papar, uz doradu - posve! I još nešto: Čubar je uz mnoga ljekovita svojstva poznat i kao lijek za želudac! Sjetva čubra počinje u proljeće, od ožujka do svibnja. Čubar se razvija do visine od oko 40 centimetara i cvate sitnim ružičastim medonosnim cvjetovima. Otporan je na mraz i sušu. Žetva se obavlja kad je biljka u punom cvatu, jer u tom trenutku sadrži najviše eteričnih ulja. Pokošena masa suši se u zatvorenom prostoru ili sušari na temperaturi do 35 stupnjeva Celzijevih. Od 3 do 4 kilograma zelenog, dobije se oko 1 kilogram suhog čubra. Suha se biljka usitnjuje i sprema u staklenke ili papirnate vrećice. Ako volite papreno zašto ne bi mogli zavoljeti i "čubravo"?! (Hina) ld ld

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙