CHICAGO, 27. travnja (Hina/Reuters) - Američki istraživači koji preporučuju dvostruko ili trostruko veću dozu C vitamina od one koju preporučuje ministarstvo, opet su podsjetili na često ponavljani savjet: jedite viša voća i
povrća.
CHICAGO, 27. travnja (Hina/Reuters) - Američki istraživači koji
preporučuju dvostruko ili trostruko veću dozu C vitamina od one
koju preporučuje ministarstvo, opet su podsjetili na često
ponavljani savjet: jedite viša voća i povrća.#L#
Prehrana bogata C vitaminom kojeg ima u voću i povrću može smanjiti
opasnost od obolijevanja od nekoliko vrsta raka, istaknuli su
istraživači s američkog državnog Instituta za zdravstvo u Bethesdi
u državi Maryland, a njihovo je izvješće objavio "Journal of
American Medical Association".
"Dokazano je da pet porcija voća i povrća dnevno umanjuje rizik od
raka probavnih i dišnih organa", upozorava Mark Levine, autor
izvješća.
"Je li za to zaslužan C vitamin ili kombinacija C vitamina s drugim
sastojcima ili su za to zaslužni drugi sastojci voća i povrća bez
obzira na C vitamin?... Ne znamo", dodaje Levine.
Preporuka znanstvenika da se dnevna doza C vitamina povisi na 100 do
200 mg, umjesto dosadašnjih 60m, temelji se, uz ostalo, na dokazima
o smanjenoj opasnosti od obolijevanja od raka.
Međutim, uzimanje C vitamina u obliku vitaminskih pripravaka,
pokazuju prva istraživanja, ne smanjuje opasnost od raka debelog
crijeva niti od rak želuca, napominju autori izvješća.
Uz to, znanstvenici odbacuju prihvaćeno mišljenje da velike doze C
vitamina - 1000 mg ili više - mogu spriječiti ili izliječiti
prehladu.
"C vitamin u dozama od jednog grama ili više kod nekih osoba može
imati suprotan učinak pa bi liječnici morali pacijentima
savjetovati da izbjegavaju tako visoke doze", izvješćuju
istraživači.
Količina C vitamina u voću i povrću varira ovisno o godišnjem dobu,
o tome kako dugo je voće ili povrće stajalo u prodavaonici i gdje je
kupljeno. Brokula iz trgovine u usporedbi s onom kupljenom na
tržnici može imati 33 posto C vitamina manje, a kuhanjem se može
izgubiti 50 do 80 posto vitamina, upozoravaju autori izvješća,
preporučujuči da se povrće kuha u minimalnoj količini vode ili u
mikrovalnoj pećnici kako bi se smanjio gubitak vitamina.
(Hina) car dgk