FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

C VITAMIN U VOĆU I POVRĆU UMANJUJE RIZIK OD RAKA

CHICAGO, 27. travnja (Hina/Reuters) - Američki istraživači koji preporučuju dvostruko ili trostruko veću dozu C vitamina od one koju preporučuje ministarstvo, opet su podsjetili na često ponavljani savjet: jedite viša voća i povrća.
CHICAGO, 27. travnja (Hina/Reuters) - Američki istraživači koji preporučuju dvostruko ili trostruko veću dozu C vitamina od one koju preporučuje ministarstvo, opet su podsjetili na često ponavljani savjet: jedite viša voća i povrća.#L# Prehrana bogata C vitaminom kojeg ima u voću i povrću može smanjiti opasnost od obolijevanja od nekoliko vrsta raka, istaknuli su istraživači s američkog državnog Instituta za zdravstvo u Bethesdi u državi Maryland, a njihovo je izvješće objavio "Journal of American Medical Association". "Dokazano je da pet porcija voća i povrća dnevno umanjuje rizik od raka probavnih i dišnih organa", upozorava Mark Levine, autor izvješća. "Je li za to zaslužan C vitamin ili kombinacija C vitamina s drugim sastojcima ili su za to zaslužni drugi sastojci voća i povrća bez obzira na C vitamin?... Ne znamo", dodaje Levine. Preporuka znanstvenika da se dnevna doza C vitamina povisi na 100 do 200 mg, umjesto dosadašnjih 60m, temelji se, uz ostalo, na dokazima o smanjenoj opasnosti od obolijevanja od raka. Međutim, uzimanje C vitamina u obliku vitaminskih pripravaka, pokazuju prva istraživanja, ne smanjuje opasnost od raka debelog crijeva niti od rak želuca, napominju autori izvješća. Uz to, znanstvenici odbacuju prihvaćeno mišljenje da velike doze C vitamina - 1000 mg ili više - mogu spriječiti ili izliječiti prehladu. "C vitamin u dozama od jednog grama ili više kod nekih osoba može imati suprotan učinak pa bi liječnici morali pacijentima savjetovati da izbjegavaju tako visoke doze", izvješćuju istraživači. Količina C vitamina u voću i povrću varira ovisno o godišnjem dobu, o tome kako dugo je voće ili povrće stajalo u prodavaonici i gdje je kupljeno. Brokula iz trgovine u usporedbi s onom kupljenom na tržnici može imati 33 posto C vitamina manje, a kuhanjem se može izgubiti 50 do 80 posto vitamina, upozoravaju autori izvješća, preporučujuči da se povrće kuha u minimalnoj količini vode ili u mikrovalnoj pećnici kako bi se smanjio gubitak vitamina. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙