FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI "ŽVAČU" PREDNOSTI I NEDOSTATKE GENETSKI PROMIJENJENE

LONDON, 26. travnja (Hina/Reuters) - Znanstvenici i zakonodavna tijela kažu da genetski promijenjena hrana nije štetna, no mnogi se slažu da je potrebno više istraživanja kako bi se umirili potrošači.
LONDON, 26. travnja (Hina/Reuters) - Znanstvenici i zakonodavna tijela kažu da genetski promijenjena hrana nije štetna, no mnogi se slažu da je potrebno više istraživanja kako bi se umirili potrošači. #L# "Sve vrste uzgoja biljaka skrivaju opasnosti", napisao je Ben Miflin u izvješću objavljenom u listu "Nature", kojim je odgovorio na zabrinutost javnosti i prosvjede "zelenih" zbog genetski promijenjene hrane. Bivši direktor Zavoda za istraživanje ratarstva, koji je osnovala britanska vlada, promicatelj je prednosti genetskog preoblikovanja i vjeruje da bi se bilo kakvi štetni rezultati otkrili uobičajenom kontrolom. No, Miflin i drugi istraživači izjavili su za list "Nature" da podupiru nadzor i sporije napredovanje kako bi se izbjegli bilo kakvi neočekivani zdravstveni i ekološki problemi. Znanstvenici kažu da su opasnosti genetski promijenjene hrane samo hipotetske, ali zabrinutost potrošača i njihov strah potaknulo je kravlje ludilo, koje je uništilo britansko govedarstvo. "Zeleni" se boje da biljke genetski promijenjene dodavanjem drugih gena, uklanjanjem gena ili promjenom genetske strukture, što bi im trebalo pomoći u borbi protiv bolesti ili loših vremenskih uvjeta, mogu štetiti zdravlju i okolišu. Glavna je briga moguće ugrožavanje zdravlja. U sljedećoj generaciji genetski dobivene hrane mogle bi se naći i biljke s povećanom količinom vitamina, ili biljke koje bi proizvodile lijekove. A baš je to potaknulo zahtjeve za ispitivanje sigurnosti, slično onom kojim se ispituje sigurnost lijekova. Osim toga, postavlja se i pitanje mogu li genetski promijenjeni plodovi štetiti drugim biljkama i životinjama, te mogu li svoje gene proširiti na druge biljke. Na nedavnoj konferenciji o ekološkom utjecaju genetski dobivenih plodova znanstvenici su rekli kako je neutemeljen strah da genetski poboljšani plodovi mogu izazvati nastanak i brzo širenje "superkorova". Ipak, priznali su da se neće znati koliki je stvarni utjecaj promjene biljnih gena sve dok se genetski dobivene biljke ne počnu šire upotrebljavati. (Hina) abul dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙