LONDON, 26. travnja (Hina/Reuters) - Znanstvenici i zakonodavna tijela kažu da genetski promijenjena hrana nije štetna, no mnogi se slažu da je potrebno više istraživanja kako bi se umirili potrošači.
LONDON, 26. travnja (Hina/Reuters) - Znanstvenici i zakonodavna
tijela kažu da genetski promijenjena hrana nije štetna, no mnogi se
slažu da je potrebno više istraživanja kako bi se umirili
potrošači. #L#
"Sve vrste uzgoja biljaka skrivaju opasnosti", napisao je Ben
Miflin u izvješću objavljenom u listu "Nature", kojim je odgovorio
na zabrinutost javnosti i prosvjede "zelenih" zbog genetski
promijenjene hrane.
Bivši direktor Zavoda za istraživanje ratarstva, koji je osnovala
britanska vlada, promicatelj je prednosti genetskog
preoblikovanja i vjeruje da bi se bilo kakvi štetni rezultati
otkrili uobičajenom kontrolom.
No, Miflin i drugi istraživači izjavili su za list "Nature" da
podupiru nadzor i sporije napredovanje kako bi se izbjegli bilo
kakvi neočekivani zdravstveni i ekološki problemi.
Znanstvenici kažu da su opasnosti genetski promijenjene hrane samo
hipotetske, ali zabrinutost potrošača i njihov strah potaknulo je
kravlje ludilo, koje je uništilo britansko govedarstvo.
"Zeleni" se boje da biljke genetski promijenjene dodavanjem drugih
gena, uklanjanjem gena ili promjenom genetske strukture, što bi im
trebalo pomoći u borbi protiv bolesti ili loših vremenskih uvjeta,
mogu štetiti zdravlju i okolišu.
Glavna je briga moguće ugrožavanje zdravlja. U sljedećoj
generaciji genetski dobivene hrane mogle bi se naći i biljke s
povećanom količinom vitamina, ili biljke koje bi proizvodile
lijekove. A baš je to potaknulo zahtjeve za ispitivanje sigurnosti,
slično onom kojim se ispituje sigurnost lijekova.
Osim toga, postavlja se i pitanje mogu li genetski promijenjeni
plodovi štetiti drugim biljkama i životinjama, te mogu li svoje
gene proširiti na druge biljke.
Na nedavnoj konferenciji o ekološkom utjecaju genetski dobivenih
plodova znanstvenici su rekli kako je neutemeljen strah da genetski
poboljšani plodovi mogu izazvati nastanak i brzo širenje
"superkorova".
Ipak, priznali su da se neće znati koliki je stvarni utjecaj
promjene biljnih gena sve dok se genetski dobivene biljke ne počnu
šire upotrebljavati.
(Hina) abul dgk