WASHINGTON, 23. travnja (Hina/Reuters) - Soja može pridonijeti sprječavanju gubitka kalcija i razvoja osteoporoze, izvijestili su japanski znanstvenici.
WASHINGTON, 23. travnja (Hina/Reuters) - Soja može pridonijeti
sprječavanju gubitka kalcija i razvoja osteoporoze, izvijestili su
japanski znanstvenici.#L#
Znanstvenici tvrde da su osobe sklone gubitku kalcija koje su u
prehranu uključile proizvode od soje bogate vitaminima imale
čvršće kosti i gubile su manje kalcija nego osobe u sličnoj
situaciji koje nisu jele proizvode od soje.
Dr. Kironobu Katsuyama i njegovi suradnici s medicinskog fakulteta
Kawasaki u Japanu istraživanje su usredotočili na natto,
fermentirani proizvod od soje koji ima visok postotak vitamina K,
za koji se pretpostavlja da je bitan za razvoj kosti.
Nedostatak vitamina K je rijetka pojava. No, prijašnja su
istraživanja pokazala da osobe koje jedu natto rijeđe lome kukove u
starijoj dobi - što je jedan od glavnih znakova osteoporoze.
Natto ima jak miris i sadrži 100 puta više vitamina K2 od sira. Osim
toga, proizvodi od soje bogati su kalcijem.
Katsuyama je u istraživanje uključio zaposlene u mjesnom
zdravstvenom centru koji su uzimali različite količine natta.
Ispitao je postoji li kod tih osoba nepravilnost u genima zbog koje
te osobe teže apsorbiraju kalcij.
Degenerirni gen utječe na vitamin D koji je najbitniji za
apsorpciju kalcija. Vitamin D se stvara prirodno u tijelu, ako se
osoba svakodnevno desetak minuta izlaže suncu, a dodaje se mlijeku
i ostalim proizvodima.
Na sastanku eksperimentalnih biologa u Washingtonu Katsuyama je
rekao da su osobe s degeneriranim genom koje nisu jele natto doista
gubile više kalcija.
No, osobe s degeneriranim genom koje su jele natto imaju čvrste
kosti i ne gube kalcij, dodao je znanstvenik, ističući kako to
pokazuje da je vitamin K2 važan u sprječavanju gubitka kalcija.
Katsuyama i njegovi suradnici nastavljaju istraživanje.
(Hina) car dgk