FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEDNO JAJE DNEVNO NEĆE POVEĆATI OPASNOST OD SRČANIH BOLESTI

CHICAGO, 22. travnja (Hina/Reuters) - Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 100.000 osoba pokazalo je da jedno jaje dnevno neće povećati opasnost od srčanih bolesti, tvrde američki znanstvenici.
CHICAGO, 22. travnja (Hina/Reuters) - Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 100.000 osoba pokazalo je da jedno jaje dnevno neće povećati opasnost od srčanih bolesti, tvrde američki znanstvenici.#L# Hranjive tvari koje sadrži jedno jaje mogu spriječiti srčane bolesti i poništavaju štetnost njegove visoke razine kolesterola, dodaju znanstvenici. "Jaja sadrže veliku količinu kolesterola, ali umjerena potrošnja nema, kako se čini, velikih utjecaja na razvoj srčanih bolesti", rekao je voditelj istraživanja Frank Hu s harvardskoga Fakulteta za javno zdravstvo. "Ako vam je prehrana umjerena, ne morate izbjegavati jaja, a možete ih čak i uključiti u prehranu", istaknuo je Hu, dodajući da u jajima "ima mnogo hranjivih tvari". Istraživanje Franka Hua, rezultate kojega je objavio "Journal of the American Medical Association", temelji se na podacima iz dviju opširnih studija koje još nisu završene i koje su tijekom godina odgovorile na brojna pitanja. U jednom su istraživanju sudjelovale bolničarke iz 11 američkih država koje su znanstvenici pratili od 1976. U drugo su istraživanje bili uključeni muškarci - zubari, okulisti, farmaceuti, ortopedi i veterinari, koje su pratili od 1986. U ta dva istraživanja "nismo otkrili ništa što bi povezalo uzimanje jaja (najviše jednog dnevno) i mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti ili kapi", ističe se u izvješću. "A nismo našli niti dokaze koji bi potvrdili da se opasnost od tih bolesti povećala kod osoba koje su u razdoblju od deset godina redovito jele jaja", dodaju znanstvenici. Znanstvenici pretpostavljaju da štetno djelovanje takozvanoga "lošeg" kolesterola ublažava djelovanje "dobrog" kolesterola i triglicerida te drugih hranjivih sastojaka, među kojima su i antioksidansi, B vitamini i nezasićene masti. Hu je istaknuo i to da bi se pokušaji sprječavanja srčanih bolesti morali usredotočiti na smanjeno uzimanje zasićenih masnoća, poput maslaca, svinjske masti i palmina ulja. Tijekom istraživanja otkrivena je i jedna moguća iznimka: dijabetičari koji svakodnevno jedu jaja, možda su izloženiji opasnosti. No, da bi se to dokazalo, potrebna su opširnija istraživanja. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙