CHICAGO, 22. travnja (Hina/Reuters) - Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 100.000 osoba pokazalo je da jedno jaje dnevno neće povećati opasnost od srčanih bolesti, tvrde američki znanstvenici.
CHICAGO, 22. travnja (Hina/Reuters) - Istraživanje u kojem je
sudjelovalo više od 100.000 osoba pokazalo je da jedno jaje dnevno
neće povećati opasnost od srčanih bolesti, tvrde američki
znanstvenici.#L#
Hranjive tvari koje sadrži jedno jaje mogu spriječiti srčane
bolesti i poništavaju štetnost njegove visoke razine kolesterola,
dodaju znanstvenici.
"Jaja sadrže veliku količinu kolesterola, ali umjerena potrošnja
nema, kako se čini, velikih utjecaja na razvoj srčanih bolesti",
rekao je voditelj istraživanja Frank Hu s harvardskoga Fakulteta za
javno zdravstvo.
"Ako vam je prehrana umjerena, ne morate izbjegavati jaja, a možete
ih čak i uključiti u prehranu", istaknuo je Hu, dodajući da u jajima
"ima mnogo hranjivih tvari".
Istraživanje Franka Hua, rezultate kojega je objavio "Journal of
the American Medical Association", temelji se na podacima iz dviju
opširnih studija koje još nisu završene i koje su tijekom godina
odgovorile na brojna pitanja.
U jednom su istraživanju sudjelovale bolničarke iz 11 američkih
država koje su znanstvenici pratili od 1976. U drugo su
istraživanje bili uključeni muškarci - zubari, okulisti,
farmaceuti, ortopedi i veterinari, koje su pratili od 1986.
U ta dva istraživanja "nismo otkrili ništa što bi povezalo uzimanje
jaja (najviše jednog dnevno) i mogućnost obolijevanja od srčanih
bolesti ili kapi", ističe se u izvješću.
"A nismo našli niti dokaze koji bi potvrdili da se opasnost od tih
bolesti povećala kod osoba koje su u razdoblju od deset godina
redovito jele jaja", dodaju znanstvenici.
Znanstvenici pretpostavljaju da štetno djelovanje takozvanoga
"lošeg" kolesterola ublažava djelovanje "dobrog" kolesterola i
triglicerida te drugih hranjivih sastojaka, među kojima su i
antioksidansi, B vitamini i nezasićene masti.
Hu je istaknuo i to da bi se pokušaji sprječavanja srčanih bolesti
morali usredotočiti na smanjeno uzimanje zasićenih masnoća, poput
maslaca, svinjske masti i palmina ulja.
Tijekom istraživanja otkrivena je i jedna moguća iznimka:
dijabetičari koji svakodnevno jedu jaja, možda su izloženiji
opasnosti. No, da bi se to dokazalo, potrebna su opširnija
istraživanja.
(Hina) dgk dgk