FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VOĆE, POVRĆE I ŽITARICE MOGU USPORITI RAZVOJ RAKA

WASHINGTON, 11. travnja (Hina/AFP) - U laboratoriju su izdvojena dva sastojka voća, povrća i žitarica koji bi mogli smanjiti razvoj nekih vrsta raka. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu am. savezne države Wisconsina u Madisonu, piše "Journal of Nutrition".
WASHINGTON, 11. travnja (Hina/AFP) - U laboratoriju su izdvojena dva sastojka voća, povrća i žitarica koji bi mogli smanjiti razvoj nekih vrsta raka. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu am. savezne države Wisconsina u Madisonu, piše "Journal of Nutrition". #L# Znanstvenici su iz biljaka koje ljudi često jedu izdvojili dva sastojka koji utječu na stanice raka, a njihovo je djelovanje pojačano ako se kombiniraju. Prijašnja su istraživanja pokazala da prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje opasnost od pojave nekih vrsta raka, poput raka jetre ili dojke, ali sve do danas nije se znalo koje tvari na to utječu. Dva pronađena sastojka, "izoprenoidi", sprječavaju djelovanje jednoga enzima. "Mislimo da zato stanice raka ostaju bez kemijskih posrednika bez kojih se ne mogu dijeliti", piše voditelj istraživanja prof. Charles Elson. Prema njegovu mišljenju, te dvije tvari "djeluju i na neke stanice za koje se zna da su zbog mutacija podložne pojavi raka". Jedna od tih tvari, "gama-tokotrienol", usporila je rast stanica raka dojke i razvoj leukemije. Druga tvar, "beta-ionon", djeluje na te dvije vrste raka, ali i na stanice raka debelog crijeva. "Naše otkriće potkrjepljuje tvrdnju da prehrana bogata voćem, povrćem i žitaricama povoljno djeluje jer organizmu daje mnoge sastojke koji mogu zajedno djelovati na stanice raka, a to je bolje od djelovanja samo jedne biljke ili samo jedne tvari", dodaje prof. Elson. (Hina) rug dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙