WASHINGTON, 11. travnja (Hina/AFP) - U laboratoriju su izdvojena dva sastojka voća, povrća i žitarica koji bi mogli smanjiti razvoj nekih vrsta raka. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu am. savezne države Wisconsina u Madisonu,
piše "Journal of Nutrition".
WASHINGTON, 11. travnja (Hina/AFP) - U laboratoriju su izdvojena
dva sastojka voća, povrća i žitarica koji bi mogli smanjiti razvoj
nekih vrsta raka. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu am.
savezne države Wisconsina u Madisonu, piše "Journal of Nutrition".
#L#
Znanstvenici su iz biljaka koje ljudi često jedu izdvojili dva
sastojka koji utječu na stanice raka, a njihovo je djelovanje
pojačano ako se kombiniraju.
Prijašnja su istraživanja pokazala da prehrana bogata voćem i
povrćem smanjuje opasnost od pojave nekih vrsta raka, poput raka
jetre ili dojke, ali sve do danas nije se znalo koje tvari na to
utječu.
Dva pronađena sastojka, "izoprenoidi", sprječavaju djelovanje
jednoga enzima. "Mislimo da zato stanice raka ostaju bez kemijskih
posrednika bez kojih se ne mogu dijeliti", piše voditelj
istraživanja prof. Charles Elson. Prema njegovu mišljenju, te
dvije tvari "djeluju i na neke stanice za koje se zna da su zbog
mutacija podložne pojavi raka".
Jedna od tih tvari, "gama-tokotrienol", usporila je rast stanica
raka dojke i razvoj leukemije. Druga tvar, "beta-ionon", djeluje na
te dvije vrste raka, ali i na stanice raka debelog crijeva.
"Naše otkriće potkrjepljuje tvrdnju da prehrana bogata voćem,
povrćem i žitaricama povoljno djeluje jer organizmu daje mnoge
sastojke koji mogu zajedno djelovati na stanice raka, a to je bolje
od djelovanja samo jedne biljke ili samo jedne tvari", dodaje prof.
Elson.
(Hina) rug dgk